15.10.2019. 17:15
0
Počelo suđenje Gavrilu Steviću: Zadužio je pušku i uniformu i otišao u Ukrajinu
FOTO: Gavrilo Stević (lijevo)
Suđenje Gavrilu Steviću, optuženom za odlazak na strano ratište u Ukrajini, počelo je pred Sudom Bosne i Hercegovine čitanjem optužnice i uvodnom riječju Tužilaštva.

Optužnica tereti Stevića da je u julu 2014. godine preko graničnog prijelaza Pavlovića most prvo otišao preko Beograda do Moskve, a potom u ukrajinsku regiju Lugansk, gdje se pridružio paravojnoj jedinici “Jovan Šević”. Prema navodima iz optužnice, Stević je zadužio oružje i uniformu te do kraja septembra 2014. godine obavljao različite aktivnosti u ovoj jedinici, čime je počinio krivično djelo protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranoj paravojnoj ili parapolicijskoj formaciji koja djeluje van BiH”.

Tužiteljica Suada Pašić u uvodnoj je riječi navela kako će Tužilaštvo dokazati da je Stević bio na ratištu, gdje je bio aktivni učesnik.

- Vjerujemo da će Sud doći do zaključka da je optuženi kriv i da će ga kazniti - kazala je tužiteljica Pašić.

Ona je za naredno ročište predložila saslušavanje dvojice službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Advokat optuženoga Veljko Ćivša rekao je da Odbrana neće iznositi uvodnu riječ u ovom trenutku, već na glavnom pretresu, nakon što Tužilaštvo iznese svoje dokaze.

Na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Branka Perića mogu li se neki od dokaza smatrati nespornim, poput samog boravka Stevića u Ukrajini, Ćivša je kazao da će njegov branjenik “objasniti razlog njegovog odlaska tamo”.

Suđenje Steviću trebalo je početi krajem avgusta, ali su dva prethodna ročišta otkazana.

Nastavak suđenja je 29. oktobra.


(BIRN) 


0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.