15.10.2019. 18:30
0
Zbog problema sa Zvizdićem bh. policajci hoće u Predsjedništvo
Zbog problema sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini traži sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.

Sindikat je uputio zahtjev na ruke Željku Komšiću, Šefiku Džaferoviću i Miloradu Dodiku, saznaje agencija Patria. 

“Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini osnovan je od strane Sindikata Granične policije Bosne i Hercegovine, Sindikata Državne agencije za istrage i zaštitu i Sindikata Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine i isti okuplja uposlene iz sve tri kategorije – policijski službenici, državni službenici i zaposlenici, u pomenute tri policijske agencije. Rješenjem broj 123/17 od 23.05.2017. godine Vijeće ministara je, u skladu sa odredbama Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, potvrdilo Savezu sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini reprezentativnost kod više poslodavaca i to u: Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu. Tokom proteklih godina nagomilao se niz problema na koje su predstavnici Saveza Sindikata ukazivali naležnima u Vijeću ministara na što su se isti oglušili i odbili uspostavu socijalnog dijaloga”, navodi se u zahtjevu Sindikata. 

Dodaju da Vijeće ministara “svojim ignorantskim stavom prema Sindikatu krši odredbe Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine i Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, kao i međunarodne propise i Konvencije koje je Bosna i Hercegovina ratifikovala, kao što su: Konvencija o pravu na organizovanje i kolektivno pregovaranje broj 98 iz 1949. godine; Konvencija koja uređuje pitanje zaštite prava na organizovanje i procedure za utvrđivanje uslova zapošljavanja (radnog odnosa) u javnoj službi br. 151, koju je Bosna i Hercegovina ratifikovala 31.3. 2015.godine; Konvencija o kolektivnom pregovaranju br 154 iz 1981. godine, koja propisuje da se izraz kolektivno pregovaranje proteže na sve pregovore koji se odvijaju između poslodavca, skupine poslodavaca ili jedne ili više organizacija poslodavaca s jedne strane i jedne ili više radničkih organizacija s druge strane, za utvrđivanje radnih uvjeta i uvjeta zapošljavanja; i/ili reguliranje odnosa poslodavaca i radnika; i/ili reguliranje odnosa poslodavaca ili njihovih organizacija i radničke organizacije ili radničkih organizacija”.

“Imajući u vidu da na nivou institucija Bosne i Hercegovine ne postoji socijalni dijalog niti Kolektivni ugovor, stav Saveza sindikata je da je time ugrožen status i egzistencija zaposlenih u institucijama BiH u odnosu na nivo entiteta u Bosni i Hercegovini a zbog nagomilanih problema sve više policijskih službenika se odlučuje da napusti službu i odlazi iz policijskih institucija.
S tim u vezi, a prije nego što se Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini odluči na preduzimanje bilo kakvih agresivnijih sindikalnih aktivnosti u vidu protesta i štrajka, pozivamo Vas da, ukoliko to Vaš raspored dopušta, primite nas na jedan kraći sastanak na kojem bi vas usmeno upoznali sa velikim brojem nagomilanih problema u policijskim organima na nivou Bosne i Hercegovine kako bi Vi svojim autoritetom pomogli u rješavanju istih”, navode Sindikati.


(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.