18.10.2019. 22:59
0
Zvizdić u Vašingtonu: SAD stoje iza EU i NATO puta BiH
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je danas godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB) u Vašingtonu.
Zvizdić je napomenuo da se radi o dvjema izuzetno važnim međunarodnim finansijskim institucijama, koje imaju dugogodišnji angažman u BiH, te koje su značajno pomogle u provođenju brojnih ekonosmkih reformi u cilju fiskalne održivosti i jačanja ukupne finansijske d iscipline.

Važna saradnja
Kako je naveo, delegacija BiH imala je priliku čuti izlaganja novoizabranog predsjednika Svjetske banke, kao i novoizabrane predsjednice MMF-a, koji su predstavili ključne smjernice daljeg rada ovih međunarodnih finansijskih institucija.  

- Za BiH oni su važni zbog činjenice da sa njima imamo postignute sporazume, od kojih je sporazum sa Svjetskom bankom vrlo aktivan na nivou od 750 miliona dolara, a vezan je za različite sektore, bitne za BiH, kao što je razvoj malih i srednjih preduzeća, pitanje poslovne, preduzetničke strukture, energetske efikasnosti, te brojni drugi bitni projekti - kazao je Zvizdić.

Kada je u pitanju MMF, on je naveo da je u ovom momentu aranžman sa ovom finansijskom institucijom na čekanju zbog činjenice da entiteti, koji koriste novac od MMF-a, još nisu u konačnici donijeli odluke da se aktiviraju sredstva koja obezbjeđuje MMF.

- I jedna i druga organizacija su važne zato što, osim bitnih finansijskih sredstava, pružaju ili daju punu stručnu i tehničku podršku BiH za nastavak provođenja reformi i za jačanje, u stručnom smislu, naših institucija i kadrova kako bi kreirali povoljan ekonomski ambijent za razvoj privatnog preduzetništva, restruktuiranje javnog sektora, očuvanje finansijske i fiskalne stabilnosti, te za transparentnu kontrolu trošenja budžetskih sredstava. Zbog toga su ovi sastanci važni - kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Na pitanje novinara zašto entiteti nisu ispunili ono što se od njih očekivalo, Zvizdić je kazao da to nije pitanje realizacije bilo kakvih očekivanja od strane entiteta.

- Mi smo definisali pismo namjere sa MMF-om od strane nadležnih institucija - Vijeća ministara BiH i oba entiteta. U ovom trenutku pitanje je finansijskih potreba entitetskih vlada, s obzirom na to da su one isključivi korisnici sredstava MMF-a, da li i u kojem trenutku će ta sredstva biti aktivirana - naveo je Zvizdić.

Osvrćući se na projekcije o globalnom usporavanju ekonomskog rasta, on je kazao kako BiH prati ekonomska kretanja u Evropi sa fokusom na ekonomsku situaciju u Njemačkoj, koja je jedan od naših najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera.

- No, ekonomija BiH nije ekonomija velikog obima. U slučaju bilo kakvih devijacija, ekonomija BiH neće imati velike posljedice kao što se to dešava velikim i ozbiljnim ekonomijama. Za nas je važno da zadržimo naš dalji kapacitet ekonomskih i trgovinskih odnosa sa desetak ključnih zemalja, koje su bitne zbog izvozne orijentacije BiH, te da na takav način kreiramo dobar ambijent koji će i dalje pogodovati privlačenju stranih investicija, ali i podsticanju domaćih investitora na nova ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta - rekao je Zvizdić.  

Faktor stabilnosti
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH u Vašingtonu se susreo i sa nekoliko američkih kongresmena i senatora.

- Sastanci sa kongresmenima i senatorima SAD, kao ekonomski, politički, vojno i diplomatski najsnažnije i najuticajnije države na planeti, uvijek su izuzetno značajni kako bi bili upoznati sa aktuelnom ekonomskom, političkom i sigurnosnom situacijom u BiH - rekao je Zvizdić.

Kako je istakao, SAD su već decenijama najiskreniji, najbliži i najkonzistentniji prijatelj BiH.

- To je država koja je uvijek na stabilan i konzistentan način stajala iza cjelovitosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i daljeg ekonomskog razvoja BiH. Za nas je važno da SAD i dalje snažno stoji iza integracija BiH, pri tome mislim na evropske integracije, ali svakako i na NATO integracije BiH, imajući u vidu činjenicu i razumijevanje da je BiH faktor stabilnosti na Balkanu, te da bez mira i stabilnosti u BiH nema mira i stabilnosti na prostoru Balkana - kazao je Zvizdić.

EU i NATO integracije su prije svega pitanje vladavine prava, a SAD snažno podržava vladavinu prava u BiH.

- Vladavina prava znači poštivanje svih zakona, Zakona o odbrani, Odluke Predsjedništva BiH, Strategije vanjske politike BiH, dakle svih važećih zakona, akata i dokumenata koji jasno nalažu svim dužnosnicima i institucijama BiH da podrže i dalje rade na daljem razvoju i aktivnostima na putu evropskih i evroatlantskih integracija BiH. To je u stvari najvažnija poruka - kazao je Zvizdić.

Predstojeći sastanci
On se osvrnuo i na predstojeće sastanke koje će imati sa predstavnicima američkog Senata, Kongresa i State Departmenta.  

Prije svega, kako je naveo, govoriće o sigurnosnoj situaciji u BiH, koja je izuzetno važna, te o značaju BiH u regionalnim okvirima.

- Također i o važnosti da SAD i dalje kontinuirano podržavaju BiH na putu evroatlantskih integracija. To je izuzetno važno - konstatirao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, neusvajanjem odluke o otvaranju pristupnih pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, pitanje sigurnosti i NATO integracija dolaze do još važnijeg izražaja. 

- Zbog toga nam je važno da ne gubimo vrijeme, te da nastavimo reforme na putu EU integracija, ekonomske reforme, ali i da snažnije krenemo ka integracijama u NATO, kao najznačajnijem sigurnosnom savezu koji će nam obezbijediti sigurnu i stabilnu budućnost - poručio je Zvizdić. 

Godišnjem sastanku prisustvuju šefovi vlada, ministri finansija, bankari, predstavnici privatnog sektora, organizacija civilnog društva, itd. Teme o kojima će se razgovarati su pitanja od globalnog značaja, uključujući svjetske ekonomske izglede, iskorjenjivanje siromaštva, ekonomski razvoj i efekti pomoći, te mnoge druge koje se tiču globalne ekonomije, međunarodnog razvoja i svjetskog financijskog sistema.

Godišnjoj skupštini je prisustvovao i guverner Centralne banke BiH Senad Softić.
(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.