22.10.2019. 12:41
0
Paulo Rangel imenovan za stalnog izvjestitelja EP-a za BiH
Dva člana Evropske narodne stranke izabrana su jučer za stalne izvjestitelje Evropskog parlamenta za zemlje zapadnog Balkana. Paulo Rangel iz Portugala bit će stalni izvjestitelj za Bosnu i Hercegovinu, a Vladimir Bilčik iz Slovačke za Srbiju, prenosi portal EWB.

Evropska narodna stranka (EPP) zadržala je pozicije izvjestitelja za dvije balkanske zemlje. Tokom prethodnog mandata Evropskog parlamenta, Cristian Dan Preda bio je izvjestitelj za BiH, dok je David McAllister bio izvjestitelj za Srbiju.

Srpska napredna stranka (SNS) pridruženi je član EPP-a, dok nekoliko stranaka iz BiH ima status posmatračkog članstva: SDA, HDZBiH i PDP.

Paulo Rangel je iskusni parlamentarac iz EU, koji je svoj treći mandat osvojio 2019. godine kao vodeći kandidat liberalno-konzervativne Socijaldemokratske partije Portugala.

Rangel je takođe potpredsjednik grupe evropskih narodnih stranaka u Evropskom parlamentu i potpredsjednik Evropske narodne stranke.

Prije ulaska u Evropski parlament, Rangel je bio član nacionalnog parlamenta. Po struci je pravnik i član je Ustavnog odbora EP-a od kada je postao član parlamenta EU.

Rangel nije jedini poslanik iz Portugala koji je postao izvjestitelj za zemlju zapadnog Balkana. Njegova kolegica iz S&D grupe Isabel Santos prethodno je izabrana za izvjestiteljicu za Albaniju.

S druge strane, Bilčik je nedavno izabrani član Evropskog parlamenta i član je stranke desnog centra SPOLU. Prethodno je izabran za predsjedavajućeg Delegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Crne Gore.

- Želio bih da iskoristim svoju stručnost i političku energiju da podržim aktivnu ulogu EU na Zapadnom Balkanu i spreman sam raditi s obje zemlje u njihovim naporima ka članstvu u EU - izjavio je Bilčik nakon izbora za izvjestitelja.

Prije toga, Bilčik je radio kao politički analitičar i univerzitetski profesor.

Hrvatski poslanik Tonino Picula (S&D) novi je izvjestitelj za Crnu Goru. Član liberalne grupe Obnova Evrope Ilhan Kyuchyuk iz Bugarske će biti zadužen za Sjevernu Makedoniju, dok je njemačka zastupnica Zelenih Viola von Cramon naslijedila Igora Šoltesa kao izvjestitelja za Kosovo.

Izvjestitelji Evropskog parlamenta za zemlje zapadnog Balkana odgovorni su za izradu godišnjih izvještaja koje usvaja Odbor za vanjske poslove EP-a i održavanje periodičnih plenarnih sjednica. To je neobavezujući, ali uticajan način da se istaknu pitanja koja EU najviše zanimaju kada su u pitanju zemlje kandidati.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.