23.10.2019. 13:38
0
Sindikati rudara traže veću satnicu, Vlada FBiH najavljuje mogućnost poskupljenja uglja i struje
Predsjednici Sindikata rarnika rudnika FBiH i Sindikata radnika rudara u FBiH Sinan Husić i Sefer Mušanović potpisali su danas Sporazum o produženju primjene Kolektivnog ugovora za oblast rudarstva s federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem.

“Aktuelni Kolektivni ugovor za sektor rudarstva istekao je 11. septembra. Kao i ranije i za ovaj ugovor smo se dogovorili da ćemo ga aneksirati i produžiti mu vijek dok se ne potpiše novi Kolektivni ugovor. U Sporazumu smo naveli da ćemo od 12. novembra ući u finalne pregovore za novi Kolektivni ugovor. Imamo samo jednu spornu tačku za Kolektivni ugovor, a radi se o najnižoj cijeni satnice”, poručio je na konferenciji za novianre Džindić.

Dodaje da satnica od 2,5 KM predstavlja najnižu satnicu i da satnica ne može biti manja od tog iznosa. 

“Zahtjev sindikata je povećanje satnice na 2,7 KM. Mi u ovom trenutku razmatramo opciju korekcije cijene uglja, a ta korekcija bi za sobom povukla i efekat povećanja cijene električne energije. O toj opciji trenutno razgovaramo. Do trenutka finalnih pregovora imat ćemo konačan stav. Danas smo još jednom poslali zahtjev prema Upravi i Nadzornom odboru Elektroprivrede za sastanak u srijedu, a na tom sastanku bi pričali o svim ovim pitanjima i generalno o stanju u oblasti u rudarstvu”, zaključio je Džindić. 

Resorni ministar je najavio da će se Vlada FBiH na narednoj sjednici očitovati o ponudi s analizom koju je dostavio kinesko-izraelski konzorcij.

“Analizirat ćemo cijeli materijal i poslije te sjednice Vlade organizovati press-konferenciju i reći vam sve detalje o tome”, dodao je Džindić. 

Kada je riječ o mogućnosti da Volkwagen prebaci dio proizvodnje u Sarajevo, Džindić kaže da postoji spor između dvije privatne kompanije, te da Vlada FBiH ne može tu mnogo učiniti. 

“Spor Preventa i Volkswagena prelio se iz Njemačke u Sarajevo, a mi tu ne možemo ništa učiniti”, poručio je Džindić. 

O neodržanoj Skupštini RMU Banovići, Džindić kaže da je indikativno da svih šest članova Odbora za glasanje nisu došli. 

“Mi smo jutros reagovali i tražimo od nadležnih da se ispita cijeli slučaj. Ako aktuelni NO ne sazove novu Skupštinun, mi ćemo odmah 1. novembra organizovati Skupštinu RMU Banovići, izabrati radna tijela i završiti posao”, zaključio je Džindić.

(NAP/Alen Avdić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.