23.10.2019. 15:44
0
Nastavak Nezavisnog odbora 4. novembra, i Mektić 'zbunjen' kandidaturom Zubca
Nastavak sjednice Nezavisnog odobra, na kojoj bi trebalo da bude utvrđena rang-listu kandidata koji su se prijavili na konkurs za izbor novog direktora Državne agencije za istarge i zaštitu (SIPA) zakazana je za 4. novembar, potvrdio je, prvi zamjenik predsjedavajuće Nezavisnog odbora Enes Obralija.

I ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji će u konačnici odabrati nekog s rang liste, kazao je danas novinarima da će se ravnati po tome sa li je neko osuđivan ili ne.

"Za mene nema logike da direktor SIPA-e može biti čovjek koji je osuđivan za korupciju ili zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja bez obzira što je protekao rok kad mu je kazna brisana", rekao je Mektić i dodao da, po njegovom mišljenju, to mora biti smetnja.

Ovakva izjava odnosi se na Gorana Zubca. Javnost je ostala iznenađena da se na konkurs uopšte i prijavio Goran Zubac koji je u martu 2015. godine kao direktor SIPA-e osuđen za nesavjestan rad u službi jer je tokom protesta u Sarajevu 7. februara 2014. godine odbio poslati Specijalnu jedinicu kao ispomoć drugim policijskim agencijama. 

Tog dana zapaljena je zgrada Predsjedništva BiH, Vlade KS, Općine Centar. Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je žalbu Zubca te je 16. jula 2015. godine potvrdilo presudu kojom je osuđen na uslovnu kaznu, odnosno godinu zatvora ukoliko u roku od dvije godine počini novo krivično djelo. 

Zubac je početkom avgusta 2015. godine smijenjen s pozicije direktora SIPA-e. U ljeto ove godine iz krivične evidencije Zubcu je brisana presuda. 

Inače, sjednica Nezavisnog odbora je prekinuta 21. oktobra, jer je bilo neophodno utvrditi dodatne činjenice u postupku izbora novog direktora SIPA-e. Na adresu NO stigla je prijava kako određeni kandidati ispunjavaju uslove za penziju.

Nezavisni odbor obavio je razgovor sa svim kandidatima koji su prošli konkurs - aktuelnim direktorom Pericom Stanićem, direktorom Policije Republike Srpske Darkom Ćulumom, bivšim direktorom SIPA-e Goranom Zupcem, te policijskim službenikom iz Trebinja Žarkom Laketom.


(Patria/Admir Oručević)

SIPA
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.