23.10.2019. 19:59
0
Prekinuta burna Skupština AMUS-a, intervenisala i policija
Skupština Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS), koja je večeras bila zakazana u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Grbavica u Sarajevu, prekinuta je.

Sjednici Skupštine su prisustvovali brojni muzički stvaraoci, međutim, ubrzo su počeli napuštati salu. Kako saznajemo, došlo je i do fizičkog sukoba kada je jedan od članova Asocijacije želio da se vrati na Skupštinu, a intervenisala je i policija.

Situacija je, kako tvrde neki članovi AMUS-a, eskalirala zbog raspodjele novca od autorskih prava, a dodatno se zakomplikovala kada se na Skupštini pojavio Dino Merlin, koji je u maju 2018. godine pozvao neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Asocijacije. On se ovaj put pozvao na Statut, ističući da je zakonito i dalje predsjednik AMUS-a.

Podsjećanja radi, Rješenjem Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine AMUS-u je uslovno oduzeta dozvola za obavljanje djelatnosti kolektivnog ostvarivanja prava autora muzičkih djela na 12 mjeseci, a što je objavljeno i u Službenom glasniku BiH, piše Oslobođenje. 

Kako je navedeno, Asocijacija mora otkloniti sve nepravilnosti i sanirati učinjene povrede koje su utvrđene u postupku nadzora nad radom AMUS-a ukoliko ne želi da trajno ostane bez dozvole.

Kako je ranije iz AMUS-a rečeno za Oslobođenje, u Asocijaciji su odmah po dobijanju Rješenja o uslovnom oduzimaju dozvole poduzeli niz aktivnosti koje se odnose na organizaciju predstojeće Skupštine koja je zakazana za danas, odnosno 23. oktobar.

Međutim, rješenje problema za AMUS, prema svemu sudeći, još se ne nazire.

 

 

(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.