29.10.2019. 21:21
0
Komitet za zaštitu novinara: Shvatiti ozbiljno zastrašujuće prijetnje Avdiću
Komitet za zaštitu novinara (CPJ) iz New Yorka oštro je osudio prijetnje smrću upućene Avdi Avdiću, novinaru web portala Žurnal.

Nakon brojnih osuda, između ostalih i predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlema Désira i šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH), ambasadorice Kathleen Kavalec, prijetnje smrću Avdi Avdiću, novinaru web portala Žurnal, osudili su iz Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

"Vlasti u Bosni i Hercegovini moraju što prije detaljno istražiti prijetnje novinaru Avdi Avdiću i osigurati njegovu sigurnost", objavio je međunarodni Komitet za zaštitu novinara (CPJ) u utorak.

CPJ navodi da je organizacija više puta pokušala stupiti u kontakt sa Gačaninom, no da se on nije javio na pozive telefonom.

Avdić je za CPJ izjavio da ovo nije prvi put da dobijaju prijetnje, ali da bi ovo mogao biti prvi put da osjeća da bi mu porodica mogla biti u ozbiljnoj opasnosti.

CPJ je također kontaktirala Tužilaštvo u Sarajevu, no bez odgovora.

"Ove prijetnje upućene novinaru Avdu Avdiću izuzetno su zastrašujuće i vlasti ih moraju shvatiti ozbiljno", izjavila je u New Yorku Gulnoza Said, koordinatorica programa CPJ u Evropi i srednjoj Aziji.

"Prijetnje novinaru zbog njegovog rada su potpuno neprihvatljive i vlasti Bosne i Hercegovine moraju preduzeti sve moguće mjere da osiguraju sigurnost Avdića i njegove porodice", rekla je Said.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni zahtjev MUP Kantona Sarajevo, državnoj sigurnosnoj agenciji SIPA i nadležnom tužiteljstvu za provođenje hitne i efikasne istrage o prijetnjama upućenim novinarima portala Žurnal, a nakon serije tekstova u mogućim kriminalnim radnjama povezanim sa pranjem novca i narko dilerima.

U video poruci, koju je snimila i poslala osoba pod imenom Mirza Gačanin sa mjestom boravka u Holandiji, uz vulgarne psovke i pominjanje djece novinara, decidno se prijeti novinaru kako će ga "pretraživati po kanalima", piše N1.


(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.