14.11.2019. 13:25
10
Sebija Izetbegović: Ovo nije prvi napad koji se desio na naše uposlenike
U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu održan je dvosatni štrajk zbog napada na ljekara Pedijatrijske klinike, a novinarima se obratila i direktorica te ustanove Sebija Izetbegović.

Naime, 12. novembra 2019. godine je desio se napad oca bolesnog djeteta na ljekara Edu Hasanbegovića, šefa Klinike za pedijatriju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

"Taj dan kada se desio napad bila je prisutna medicinska sestra i sekretarica Klinike za pedijatriju. Želim istaći da je dr. Edo Hasanbegović uposlenik KCUS-a već 30 godina i ponajbolji je pedijatar u Bosni i Hercegovini, a možda i u regionu. Izliječio je preko 1.500 djece. On je suprug doktorice koja je također vrlo etablirana i koja se bavi pedijatrijom. Otac je dvoje djece. Doktorica čiji je život također bio ugrožen je jedan od najboljih urologa, majka je jednog djeteta. Svi su radili predano i časno i dugo godina su naši uposlenici", kazala je Izebegović.

Istakla je da ovo nije prvi napad koji se desio u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

"Želim da vas obavijestim da ovo nije prvi napad koji se desio na službena lica zaposlena u Kliničkom centru. Uzeli smo podatke od 2016. godine i do danas smo imali 125 direktnih prijetnji, 19 fizičkih napada i 106 vrlo agresivnih verbalnih napada", kazala je.

"Ispitali smo situaciju u vezi sa ovim slučajem i želimo da javnost zna da se ovdje radi o problemima koji se odnose na malu pacijenticu kojoj su lijekovi propisani u Turskoj. To su lijekovi koje nabavlja Federalni zavod zdravstvenog osiguranja, kao što nabavlja i citostatike. Krajnje je vrijeme da javnost bude upoznata da Klinički centar nema zakonska ovlaštenja niti bilo kakve pravne mogućnosti da te lijekove nabavlja. Dakle te lijekovi koji su maloj pacijentici potrebni su tuberkulostatici, koje kao i citostatike, nabavlja Federalni zavod zdravstvenog osiguranja, a Klinički centar ih po prijemu primjenjuje prema pacijentima kojima je takva terapija potrebna", navela je direktorica KCUS-a.

Izetbegović je kazala kako je pacijentici propisana izuzetno visoka doza lijekova koja u tom trenutku Pedijatrijska klinika nije posjedovala jer im nisu proslijeđeni, te da je prof. dr. Hasanbegović tim u vezi nije mogao da nastavi liječenje pacijentice.

Ona je potvrdila da je supruga muškarca koji je napao ljekara uposlenica KCUS-a, javlja N1.


(Amila Alijagić)

10
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.