14.11.2019. 17:45
0
Žuga: S Hrvatskom hitno riješiti status objekta ambasade bivše SFRJ u Alžiru
Zamjenik ministra finansija i trezora BiH i član Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika država nasljednica bivše SFRJ Mirsad Žuga, učestvovao je na 5. sjednici Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika zemalja nasljednica bivše SFRJ, koja je održana jučer u Zagrebu.

Bosanskohercegovačka delegacija, zalagala se za dosljednu i efikasnu implementaciju Sporazuma o sukcesiji od strane svih država nasljednica bivše SFRJ, ispunjavanje obaveza iz Sporazuma u dobroj vjeri i nastavak kontinuiranog dijaloga između visokih predstavnika za sukcesiju.

- Svrha sastanka u Zagrebu, kojim je predsjedavala državna sekretarka i visoka predstavnica za sukcesiju Republike Hrvatske Andreja Metelko-Zgombić, bila je pregled stanja provedbe Sporazuma o pitanjima sukcesije, sa posebnim osvrtom na pitanja koja su još uvijek otvorena. Visoki predstavnici su razgovarali o svim aneksima Sporazuma, razmotrili preporuke sa prethodnog sastanka i složili se da je hitno potreban nastavak rada u zajedničkim odborima za svaki pojedinačni aneks – pojasnio je član Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika država nasljednica bivše SFRJ, Mirsad Žuga.

Precizirao je da je bh.delegacija, u okviru rasprave o pitanju „mješovitih banaka“, istakla  neophodnost da Republika Srbija dostavi podatke o načinu utroška sredstava depozita mješovitih banaka, kako bi se na osnovu toga mogli definisati modaliteti za kompenzaciju od strane Republike Srbije prema Bosni i Hercegovini i ostalim drzavama nasljednicama bivše SFRJ.

- Takođe, istakli smo i hitnost rješavanja otvorenog bilateralnog pitanja koje Bosna i Hercegovina ima sa Republikom Hrvatskom u vezi sa stečenom imovinom, odnosno ambasadom u Alžiru te je zatraženo što skorije dostavljanje diplomatske note od strane Republike Hrvatske, kako bi se pokrenule određene aktivnosti i riješio status objekta – pojasnio je Žuga.

Vezano za efikasnu implementaciju Aneksa C, koji reguliše pitanje raspodjele finansijskih potraživanja i dugovanja bivše SFRJ, Stalni zajednički odbor pozivao je nadležne organe Republike Srbije i da svim zemljama nasljednicama dostave izvještaj sa detaljnim informacijama i pratećom dokumentacijom o stanju finansijske imovine njujorških Agencija Beogradske banke i Jugobanke, koja je 2009. godine prenesena Agenciji za osiguranje depozita, Beograd.

- Kako bi se osigurala učinkovita provedbe Aneksa G, koji reguliše privatnu imovinu i stečena prava, naglasili smo da su odredbe Sporazuma o sukcesiji direktno primjenjive, te da Sporazum kao međunarodni ugovor ima prioritet i prvenstvo u provedbi u odnosu na domaće zakonodavstvo svake države nasljednice. Neophodno je da vlade država nasljednica osiguraju provedbu odredbi Aneksa G u praksi sudskih i upravnih tijela koja onemogućavaju učinkovitu provedbu ovog Aneksa u rješavanju prava građana i drugih pravnih lica. Bosna i Hercegovina insistira da se stave izvan snage pravni propisi koji onemogućavaju provedbu Aneksa G, odnosno, da se donesu takve provedbene procedure koje će omogućiti nesmetano provođenje standarda utvrđenih u ovom Aneksu – kazao je on.

Na sastanku u Zagrebu,  sve države nasljednice podržale su prijedlog da se, uz pomoć sredstava iz međunarodnih izvora finansiranja, nastoji osigurati podrška realizaciji zajedničkog projekta digitalizacije arhivske grade bivše države, koje je predmet Aneksa D Sporazuma o sukcesiji.

Visoki predstavnici su se složili da sastanci ubuduće moraju biti češće održavani kako bi se ubrzao proces provedbe Sporazuma o sukcesiji.

U skladu s principom rotacije, sljedeću sjednicu Stalnog zajedničkog odbora sazvat će Republika Sjeverna Makedonija najkasnije do kraja juna 2020. godine.



(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.