15.11.2019. 19:15
0
Salko Selman smijenjen s pozicije direktora Razvojne banke
Nadzorni odbor Razvojne banke FBiH konačno je smijenio Salku Selmana, predsjednika Uprave Razvojne banke, potvrđeno je za Novinsku agenciju Patria. Vlada Federacije je dala prethodnu saglasnost da Salko Selman bude razriješen dužnosti predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine još u oktobru prošle godine, ali do ponedjeljka 11. novembra 2019. godine to nije bilo učinjeno.

Nadzorni odbor Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine čini: predsjednik Igor Živko te članovi Božo Vukoja, Zvonko Landeka, Asim Omanić, Amir Avdić, Edin Bandić i Dino Hadžialić. 

Sve odluke na vanrednoj sjednici donesene su jednoglasno.

Obaveza članova Nadzornog odbora, prema Zakonu o bankama u FBiH, član 70, je precizirana: „Nadzorni odbor i uprava banke su dužni da u skladu sa zakonskim nadležnostima poduzimaju pravovremene i adekvatne mjere radi sprečavanja nezakonitih ili neprimjerenih radnji i utjecaja koji su štetni ili nisu u najbolјem interesu banke i njenih dioničara, deponenata, klijenata, regulatora, supervizora i drugih zainteresiranih strana i koje vrše lica koja imaju značajno ili kontrolno učešće u toj banci.“ 

Isti zakon propisuje i kaznene odredbe za nepoštivanje tog zakona.

Semir Fejzić imenovan je za vršioca dužnosti predsjednika Uprave na period do okončanja konkursne procedure. Njegovo imenovanje je također sporno i bilo je predmet javnih objava. Pisalo se kako nema adekvatnu školsku spremu i dovoljno radnog iskustva.

Salko Selman (SDA) došao je na mjesto direktora Razvojne banke Federacije BiH 2014., a do vrata ove važne institucije u zemlji, koja raspolaže sa blizu 100 miliona KM, dopratilo ga je mnoštvo afera, skandala i sumnjivih poslova.

Čak je, jasni su pravnici, i samo imenovanje Selmana za prvog čovjeka Razvojne banke FBiH, kako je pisao NAP, u suprotnosti sa zakonom, jer je na ovu poziciju Selman je imenovan u vrijeme kada obnaša najmanje pet političkih funkcija, što je u direktnoj suprotnosti sa Članom 18. Zakona o Razvojnoj banci FBiH.


(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.