18.11.2019. 12:49
2
Zdravstveni savjet Naše stranke: Direktorica Izetbegović i uprava KCUS-a moraju biti smijenjeni
Posljednja press konferencija uprave KCUS-a na kojoj je otvoreno odbijeno liječenje djeteta tragična je demonstracija diktature uprave nad pacijentima – smatraju u zdravstvenom savjetu Naše stranke.

Ovaj oblik obračunavanja sa pacijentima i poreskim obveznicima je također oblik privatizacije javne ustanove od strane njenog rukovodstva. Da bi se ovaj sunovrat vodećeg kliničkog centra u državi zaustavio, neophodno je da menadžment ustanove podnese ostavku ili bude smijenjen. „Odbijanje liječenja djevojčice zbog incidenta koji je napravio njen otac u KCUS-u svim građanima oslonjenim na liječenje u toj ustanovi ulilo je strah da će svako nezadovoljstvo uslugom rezultirati prekidom liječenja. Upozoravamo i na to da je nemogućnost rada zbog različitih pritiska i ucjena rezultiralo velikim brojem odlazaka medicinskih radnika s KCUS-a. Direktorica Izetbegović mora podnijeti ostavku. Istovremeno očekujemo da osnivač KCUS-a, prije svega Vlada FBiH, shvati hitnost i nužnost korjenitih reformi zdravstva s posebnim fokusom na krovnu zdravstvenu ustanovu u državi, kao što su: 

- Definiranje osnovnog paketa zdravstvenih usluga; 
- Transparentno kreirane liste lijekove koje odražavaju stvarne potrebe pacijenata; 
- Uvođenje principa gdje novac prati pacijenta
– da zdravstvene ustanove budu plaćene na osnovu pruženih usluga a ne paušalno; 
- Reforma sistematizacije i organizacije rada; 
- Zdravstvena edukacija građana u vezi s prevencijom bolesti ali i u vezi s njihovim pravima i obavezama u zdravstvu. Što je najvažnije, pacijentovo dobro mora konačno postati cilj postojanja zdravstvenih ustanova a ne sredstvo za gomilanje novca.

 
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.