19.11.2019. 17:40
0
Ko je Zoran Tegeltija?
Zoran Tegeltija imenovan je za mandatara Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, potvrđeno je iz SNSD-a, čiji je kadar.

Ministar finansija Republike Srpske rođen je u Mrkonjić Gradu 1961. godine. Nakon završene gimnazije seli se u Sarajevo, gdje je završio ekonomski fakultet.

Magistrirao je sa 45 godina 2006. godine, a doktorirao dvije godine kasnije.

Zoran Tegeltija je postao član SNSD-a 1998. godine, a 2000. godine je postao član Glavnog odbora i predsjednik Opštinskog odbora Mrkonjić Grad.

Prije nego što je počeo obnašati javne funkcije bio je na rukovodećim mjestima u javnim institucijama. Bio je šef načelnika u Republičkoj upravi javnih prihoda RS i Republičkoj upravi carina RS.

Od 2000. godine je odbornik u Skupštini opštine Mrkonjić Grad, a istovremeno je bio poslanik u NSRS.

Godine 2004. postaje načelnik Mrkonjić Grada, a četiri godine kasnije dobio je i novi mandat. Krajem 2010. godine odgovorio je na poziv Aleksandra Džombića, mandatara za sastav Vlade RS i postaje ministar finansija RS. Obnovljen mu je mandat i u Vladi Željke Cvijanović 2013. godine. Na Općim izborima 2014. godine bio je kandidat za poslanika u NSRS. Osvojio je mandat, ali je ostao u izvršnoj vlasti na poziciji ministra finansija RS, sve do 2018. godine kada je ponovo osvojio mandat u NSRS.

Živi u Mrkonjić Gradu sa suprugom Dušankom, s kojom ima dvije kćerke – Jelenu i Ivanu. Tegeltija je član Saveza nezavisnih, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.