21.11.2019. 19:46
0
Delegacija međunarodnog Crvenog križa/polumjeseca posjetila Bihać
Svjetska federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca okuplja 192 zemlje svijeta koje kroz volonterski rad ali i podjelu humanitarne pomoći reagira na krizna žarišta u svijetu.

Posljednje dvije godine migrantska kriza u BiH, koja je i najizraženija u Unsko-sanskom kantonu aktivirala je mehanizam pomoći ovih organizacija kroz podršku onim sestrinskim, o čemu se danas i razgovaralo prilikom posjete Vladi USK.

- Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca pruža pomoć kroz hitni apel koji trenutno ima vrijednost od otprilike 3,8 miliona švicarskih franaka. Također, veliki je doprinos kroz sestrinska nacionalna društva, tačnije najveći doprinos dali su njemački Crveni križ i turski Crveni polumjesec. Ono o čemu smo razgovarali je i lokalno stanovništvo, dakle u dva pravca - sačuvati dignitet lokalnog stanovništva i sačuvati dostojanstvo migranata na ovoj ruti - rekao je potpredsjednik Međunarodne federacije društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca Kerem Kinik.

Iako brojne agencije pružaju pomoć u migrantskoj krizi ipak je najveći teret na volonterima crvenog križa, koji je kroz volonterski rad prvi organizirao pružanje pomoći migrantima koji su dolazili na područje kantona. Pravo stanje na terenu ali i djelovanje Evropske unije kada je u pitanju ova situacija u USK danas je gostima iz Turske prezentirao premijer Mustafa Ružnić. 

- Jasno sam ga upoznao s krizom u institucijama koje su nadležne u BiH i da se rješavanje ove krize kada je u pitanju naš kanton mora riješiti tako što ćemo pod hitno izmjestiti Vučjak van USK, a Biru i Miral van naseljenog područja - ističe Ružnić.

Delegacija koja je danas boravila u Bihaću posjetila je privremeni centar Vučjak gdje su i sami imali priliku vidjeti s kakvim se teškoćama suočava Crveni križ grada Bihaća kada pokušava pomoći migrantima koji ovdje borave. Najavljeno je da će se uskoro održati međunarodna konferencija društava crvenog polumjeseca i križa gdje će se, sasvim sigurno, razgovarati i o aktuelnoj migrantskoj krizi u BiH s donošenjem konkretnog plana dalje podrške i pomoći.


(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.