25.11.2019. 16:30
0
Salkić se opet "pozabavio" Dodikom: Kada nauči lekciju o nastanku RS-a, tada bi trebao da se pokloni žrtvama
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić pozvao je člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz bh. entiteta RS Milorada Dodika da nauči lekciju iz historije o načinu nastanka entiteta RS, ali i lekciju o nastanku Bosne i Hercegovine.

 -Kada nauči tu lekciju o nastanku bh. entiteta RS, koja je sastavljena od presuda vojnom i političkom rukovodstvu bosanskih Srba za teške zločine, udruženi zločinački poduhvat i genocid, tada bi trebao da se pokloni žrtvama zločina koje su počinili pripadnici njegovog naroda i da se distancira od zločinaca iz njegovog naroda u svakodnevnom životu. Kada god krene da izgovori ime ovog entiteta, trebao bi da se sjeti načina njegovog nastanka - kazao je Salkić.

 U svojim medijskim istupima ovih dana član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz bh. entiteta RS poručuje da Bošnjaci trebaju prestati svojatati Bosnu i Hercegovinu, jer ona nije samo bošnjačka, nego svih građana, a da je bh. entitet RS isključivo srpski.

Salkić je poručio Dodiku da Bošnjaci nikada i nisu svojatali Bosnu i Hercegovinu i nemaju namjeru to činiti.

 -Mi smo se uvijek zalagali za Bosnu i Hercegovinu u kojoj će svi građani imati jednaka prava, a bh. entitet RS, kao sastavni dio Bosne i Hercegovine, također je entitet svih građana – saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

 Salkić je danas prisustvovao obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu i Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice.

 U svom obraćanju istakao je važnost 25. novembra, kada je prije 76 godina na zasjedanju ZAVNOBiH-a, obnovljena državnost i potvrđene historijske granice Bosne i Hercegovine, koje su datirale još iz srednjovijekovne Bosne.

Ovaj događaj, naglasio je potpredsjednik, koji je jedan od najvažnijih u hiljadugodišnjoj historiji naše domovine, zajednička je pobjeda i vrijednost svih građana Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

-Danas se sjećamo žrtava genocida u Podrinju, ali i njegujemo ovaj važan datum u historiji naše domovine. Ovdje su ukopane žrtve zločinačke ideologije, čiji je cilj bio uništiti i podijeliti Bosnu i Hercegovinu. Uprkos svemu, Bosna i Hercegovina je opstala. Naša obaveza je da žrtve i zločine nikada ne zaboravimo, ali i da se okrenemo ka budućnosti i gradimo našu domovinu – rekao je Salkić.

Ideologije koje zagovaraju podjelu naše domovine, kako je rekao, ni danas ne miruju.

 -I danas pokušavaju prekrajati historiju, istrajavajući na lažima o nastanku i historiji Bosne i Hercegovine. Protiv ovakvih pojava se moramo snažno boriti činjenicama, podsjećajući na Povelju Kulina bana iz 1189. godine, koja je „rodni list“ Bosne i Hercegovine, ali govoriti i o drugim razdobljima, poput Kraljevine Bosne, koja svjedoče o našoj bogatoj historiji – naveo je Salkić.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.