4.12.2019. 11:00
0
Mektić: Dodik pod ucjenama i pritiskom pristao na povratak 24 osobe sa sirijskog ratišta u BiH
Dragan Mektić, aktuelni ministar bezbjednosti BiH, još jednom je rekao kako je Program reformi BiH, kojeg je usvojilo Predsjedništvo BiH zapravo dokument koji će zadovoljiti ANP.

– Svi su čestitali, što mi to dalje postavljamo to kao dilemu i pitanje. To je dokument koji će zadovoljiti nacionalni plan. Aktiviran je MAP i to je pucanj nakon kojeg nema nazad – izjavio je Mektić.

On je gostujući u Danu uživo na N1 rekao i to kako je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH prihvatio taj dokument jer mu je bio uslov za ulazak u vlast. S druge strane, kazao je kako mu nije žao što neće više biti ministar bezbjednosti.

– I da smo mi formirali vlast pitanje je da li bih ja bio ministar. Ušao sam u šestu godinu mandata, nažalost, mislim da je to potpuno dovoljno za jednog čovjeka na toj poziciji – poručio je Dragan Mektić za N1.

On je istakao i da Bosna i Hercegovina šest mjeseci radi na pitanju povratka njenih državljana sa stranih ratišta.

Mektić je u gostovanju na N1 kazao kako je država spremna da primi svoje državljane, formirana je radna grupa koju čine predstavnici svih relevantnih institucija – te je ustanovljena procedura kako će se to raditi.

– Dogovorili smo tačno procedure kako prihvatamo, šta radimo po prihvatu, prvi, drugi, treći dan, kako se završava ta priča s tim porodicama. To radimo šest mjeseci i bila je najavljena jedna grupa od njih devet i jedno dijete, ali je otkazano zbog intervencije u Siriji. Nakon toga – niko nije znao da Predsjedništvo donosi odluku – komentarisao je Mektić.

– Čini mi se da su naveli 24 osobe, ali mi ne znamo ko su te osobe. Dodik mjesecima priča da nije dobro to što radimo, ali trebao je uključiti bezbjedonosne agencije. Kako ćemo biti spremni ako nam dođe 30 ljudi – rekao je Mektić koji je pojasnio kako ide procedura kod povratka.

– Dobijemo podatke o osobama, pa da provjerimo državljanstvo, da vidimo jesu li državljani BiH. Sada će nama doći jedan dio ljudu bez dokumenata ovdje – rekao je on.

On je istakao da postoji plan za osobe koje su ratovale u Siriji, jedan broj ima raspisanu potjernicu i te će se osobe uhapsiti i predani Sudu i Tužilaštvi na dalje postupanje, poručio je Mektić.

– To će se odnositi i na odrđeni dio žene, koje su direktno i indirektno pomagale terorističku organizaciju. One žene i djeca koji ne budu imali veze sa terorističkom organizacijom – one će prvo ući u proces deradikalizacije, a tu ima i maloljetne djece bez roditelja – izjavio je Mektić.

S druge strane – nije zadoovljan pristupom Predsjedništva koje je objavilo da se 24 državljana vraćaju u BiH predstojećeg vikenda, te je pojasnio zbog čega proziva Milorada Dodika, prenosi Oslobođenje. 

– Prozivam Dodika jer je jedini govorio da se na to ne smije prihvatiti i da će BiH postati tempirana bomba. Onda je reterirao pod ucjenama i pritiscima. Na sto mu je predočen niz stvari koje za njega mogu biti veliki problem i pristao je pod pritiskom – istakao je Mektić.



(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.