5.12.2019. 15:16
0
Sarajevska vlada: Suzdržati se od bilo kakvog dodatnog smještaja migranata u KS
Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj 50. redovnoj sjednici, u okviru razmatranja pitanja migrantske krize, a u cilju konačnog započinjanja upravljanja ovom krizom u Bosni i Hercegovini, donijela zaključak u kojem traži hitnu organizaciju zajedničkog sastanka predstavnika Vlade KS, Ministarstva sigurnosti BiH, Vlade Federacije BiH, Službe za strance, načelnika općina Ilidža i Hadžići, Zavoda za javno zdravstvo KS i policijskog komesara KS.

Na istoj sjednici, Vlada KS je uputila ponovni zahtjev nadležnim vlastima Bosne i Hercegovine da se suzdrže od donošenja bilo kakvih odluka o dodatnom smještaju migranata na području Kantona Sarajevo, bez konsultacija sa lokalnom zajednicom, odnosno općinskim i kantonalnim vlastima.

Članovi Vlade KS su izrazili zabrinutost prema višim nivoima vlasti zbog činjenice da niti sa bilo kojim nivom vlasti ne komuniciraju, odnosno ne informiraju ga o svojim planovima i ne dostavljaju im potrebne informacije o broju migranata koje namjeravaju smjestiti u KS, njihovoj strukturi, zdravstvenom statusu i drugim bitnim informacijama. Naglašavaju da nedostatak ovakvih informacija onemogućava adekvatno planiranje i pripremu lokalne zajednice sa aspekta sigurnosti, javnog zdravlja, socijalne zaštite, a što za posljedicu može imati ugrožavanje kako lokalnog stanovništva, tako i migrantske populacije.

Navedeni zaključci su proistekli, nakon upoznavanja sa dopisom načelnika Općine Ilidža Senaida Memića koji je informisao Vladu KS da ga niti jedan nivo vlasti nije kontaktirao vezano za najavljeno otvaranje migrantskog centra u Blažuju.

Vlada također podsjeća Vladu FBiH i Vijeće ministara BiH na zaključke donesene na vanrednoj sjednici Vlade sa načelnicima svih općina, održanoj 18. novembra ove godine, a o kojima je javnost ranije informisana.


(Patria/Admir Oručević)

Vlada KS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.