7.12.2019. 10:20
0
Mreža za izgradnju mira: Zajedničkim naporima portal Antimigrant više nije u funkciji
Vijeće za štrampu Bosne i Hercegovine obavijestilo je 6. decembra Mrežu za izgradnju mira da je zahvaljujući zajedničkim i koordiniranim naporima objavljivanje sadržaja na portalu online medija Antimigrant zaustavljeno te da portal Antimigrant.ba više nije u funkciji.

Online mediju Antimigrant je uredno bila izdata dozvola za korištenje domene antimigrant.ba, te je nakon početka funkcionisanja portala na njemu svakodnevno objavljivan sadržaj koji je širio govor mržnje, kojim se poticalo na konkretne zločine iz mržnje, kojim se vršila diskriminacija i kršenje ljudskih prava ljudi u pokretu/migranata koji se nalaze u BiH te širila vjerska i nacionalna mržnja i netrepeljivost kako bh. građana_ki prema migrantima_cama, tako i među konstitutivnim narodima u BiH. 

Osim objavljivanja ovakvog sadržaja online medij Antimigrant je svakodnevno iznosio netačne navode o institucijama i pojedincima koji pomažu ljudima u pokretu koji borave u BiH, nerijetko ih povezujući s krivičnim djelom trgovine ljudima. Sadržaj objavljivan na online mediju Antimigrant dovoljno ilustrira sljedeći citat “Da se privremeni logori za ISILOVCE u BiH, tzv. migrante, otvore na što više lokacija, kako bi se razbila masa od nekoliko hiljada na jednom mjestu, i kako bi se lakše kontrolirala ova paravojna i teroristička opasnost, te spriječila mogućnost doturanja oružja genocidnim ISILOVCIMA preko velikosrpskih i velikohrvatskih faktora…” i „Uskoro će biti nemoguće uspostaviti kontrolu nad paravojnim i terorističkim formacijama putujuće ISIL-ove vojske koja je dovedena da za velikosrpske i velikohrvatske potrebe dovrši genocid nad Bošnjacima“, koji se nalazio u članku  „Podsjećanje na upozorenje iz aprila: Migrante zatvoriti u logore do povratka u njihove zemlje“.

Goran Bubalo, predsjednik Mreže za izgradnju mira podsjeća da je Mreža za izgradnju mira u prethodnom periodu uputila četiri žalbe na pisanje online medija Antimigrant. Žalbe su bile upućene Vijeću za štampu u BiH, kao i Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH. Vijeće za štampu Bosne i Hercegovine je usvojilo dvije žalbe i konstatovalo grubo kršenje Kodeksa za štampu i online medije u BiH, po ostalim žalbama nisu postupali jer je u jednom slučaju članak uklonjen, a u drugom slučaju je portal u međuvremenu prestao funkcionisati. Bubalo naglašava da su žalbe upućene i samom mediju Antimigrant, zatraženo je uklanjanje spornih članaka, kao i izvinjenje kako osobama čija se ljudska prava direktno krše pomenutim člancima, tako i cjelokupnoj bh. javnosti zbog širenja mržnje i nacionalne netrepeljivosti, te zlonamjernog poigravanja s ratnim traumama bh. građana_ki upotrebom određenih riječi (genocid, logori, okupatori, velikosrpski, velikohrvatski…).

Mediji moraju biti svjesni svoje uloge i odgovornosti u građenju javnog mnijenja i uticanja na stavove građana_ki, stoga su dužni prenositi samo istinite, provjerene i relevantne informacije. Mreža za izgradnju mira čvrsto stoji iza stava da neprofesionalno izvještavanje, manipulisanje činjenicama, lažno predstavljanje i diskriminacija, poticanje na netoleranciju i mržnju, huškanje, poticanje na činjenje konkretnih zločina iz mržnje i nasilja, podrivanje etno-nacionalnih podjela i nacionalne netrpeljivosti u BiH, nepostojanje uredničke odgovornosti i neodgovornosti novinara_ke, te nepostupanje medija u skladu s interesom javnosti, etičkim principima i osnovnim ljudskim pravima ne smije biti dopušteno, kažu iz Mreže.

Prestanak funkcionisanja online medija Antimigrant pokazuje da govoru mržnje nije mjesto niti u medijima niti bilo gdje drugo. Mreža za izgradnju mira ohrabruje građane i građanke da iskoriste postojeće mehanizme, reaguju i prijave svaki govor mržnje koji uoče u javnom prostoru, jer prestanak funkcionisanja online medija Amtimigrant potvrđuje da borba za ljudska prava svih nas i život oslobođen mržnje nikad nije bez smisla.


(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.