12.12.2019. 13:47
0
Prvi je ratne 1992. nosio zastavu BiH na Olimpijadi, danas čisti kanalizacije
Nekada uzorni i uspješni tuzlanski i bh. sportisti koji su i veoma uspješno predstavljali našu zemlju na brojnim sportskim i svjetski priznatim manifestacijama, danas se bave nekim drugim poslovima. Tako, naprimjer, doktor nauka iz oblasti fizičke kulture i sportista vijeka, bacač kugle, Zlatan Saračević, radi u Vodovodu u Tuzli na čišćenju kanalizacije. Priznat je svuda u svijetu, osim u svojoj zemlji.

Bacač kugle i evropski prvak Zlatan Saračević bio je prvi sportist koji je u ljeto ratne 1992. godine na ljetnoj Olimpijadi u Barseloni ponio zastavu nezavisne Bosne i Hercegovine. Danas radi u tuzlanskom Vodovodu.

– Radim u pogonu Kanalizacija, koji u svom opisu rada ima održavanje kanalizacione instalacije grada i radi se na čišćenju septičkih jama – priča Saračević.

Mara Lakić-Brčaninović bila je kapiten zlatne generacije košarkašica Jedinstva koja je uz Raziju Mujanović, Stojanku Došić, Naidu Hot i ostale osvojila historijsku titulu prvakinja Evrope prije trideset godina. Danas je Lakić- Brčaninović direktorica istoimenog sportskog kluba. Smatra da je za težak položaj sporta kriva politika, prenosi Federalna.

– Ako niste član neke političke stranke, jako teško dolazite do nekih stvari i to je najveći problem ove države – ističe ona.

Lakić-Brčaninović dalje navodi da je potrebno izvršiti određene izmjene u zakonu u sportu. Uspješni sportisti danas nemaju nikakve privilegije, navodi ona.

– Nemamo naknadu zaslužnih sportista, kao što ima Srbija, Hrvatska, Republika Srpska, koje imaju svoj Zakon o tome – dodaje Lakić-Brčaninović.

"Kolika su ulaganja u sport i uspješne sportiste danas kada je u pitanju Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, nismo uspjeli saznati, budući da ministar nije odgovarao na naše pozive. U Gradskoj upravi drugačija situacija", navodi se u TV prilogu Federalne televizije. 

– Finansiramo uspješne sportiste koji su ostvarili rezultate u prethodnoj godini. Izdvajamo 11.000 maraka za nagrade sportistima. 42 sportska kluba treniraju besplatno – ističe Asja Redžić, pomoćnica gradonačelnika u Službi za kulturu, sport i mlade Tuzla.

Grad Tuzla također finansira odlazak uspješnih sportista na međunarodna takmičenja i sportske manifestacije, a uz to u kontinuitetu pomaže sportskim klubovima uz grantove koji su predviđeni za te namjene.



(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.