29.12.2019. 20:29
6
Damir Nikšić sprema iznenađenje: Rađa se stranka Ekološki slobodarski pokret
Damir Nikšić ide dalje u svojoj političkoj borbi. Nakon što se razišao sa SDP-om, djelovao je kao nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo. Sada osniva svoju političku stranku sa kojom planira biti zajednički politički blok sa opozicijom na čelu sa SDP-om BiH i Našom strankom.

Objavljen je i program stranke u kojem možete vidjeti nešto više o ciljevima ovog novog političkog subjekta u BiH.

Evo šta u programu stranke piše:

ESPo je stranka političke ljevice, koncipirana kao radikalna zelena slobodarska ljevica Bosne i Hercegovine, otvorena za socijalni kapitalizam i usmjerena u generalnom pravcu udruživanja u jedinstveni politički subjekt u obliku federacije udruženja, grupa i organizacija ekološke i slobodarske ljevice Bosne i Hercegovine i regije u cilju održivog razvoja, zaštite i očuvanja životnog okoliša i društva od efekata etnonacional-socijalizma, partijske berze rada stranačke države-firme, od klijentelizma, od predatorskog kapitalizma i korupcije, od kompradorske elite u službi imperijalizma, neokolonijalne okupacije i eksploatacije prirodnih i društvenih resursa.

Društveno-političko djelovanje ESPo-a je usmjereno ka očuvanju društva i prirodnih resursa radikalnom okolišnom legislativom i beskompromisnim provođenjem Zelenih politika, širenjem informacija i populariziranjem ideja, podizanjem individualne i društvene svijesti o okolišu kroz nauku, umjetnost, kulturu i obrazovanje.

Na tom putu računamo na pozitivni, kreativni i inovativni društveni i politički aktivizam članova, pristalica i simpatizera pokreta na društvenim mrežama, na političkoj i kulturnoj sceni, u lokalnoj zajednici.

Motivisanje građana

Inspirisanjem, ohrabrivanjem i motivisanjem građana na aktivno učešće u donošenju odluka u lokalnoj zajednici, informisanjem i pozivanjem javnosti na učešće u kreiranju politika i zakona na višim nivoima zakonodavne vlasti, uloga ESPo-a je da bude katalizator slobodarske, bazne i participativne demokratije, da u saradnji sa slobodnim i prosvijetljenim građankama i građanima oslobodi budućnost zajedničkih prostora od morbidnih okova zaostalosti i nazadnosti, od smrtonosnih toksičnih ideologija i zastarjelih tehnologija, od čvrstih fosilnih goriva, otrovnih i kancerogenih zagađivača, zavađivača i zavojevača.

Cilj ESPo-a je da okupi kritičnu masu odbačenih, zapostavljenih, marginaliziranih, diskriminiranih, stigmatiziranih, šikaniranih, pauperiziranih, ali ne i obeshrabrenih, malodušnih, apatičnih i defetističnih, već naprotiv: upornih, motivisanih, kreativnih, inovativnih, inteligentnih, obrazovanih, vještih, vrijednih, poletnih, odlučnih, prkosnih, prosvjetljenih, progresivnih, slobodoumnih, slobodoljubivih, miroljubivih i druželjubivih, a iznad svega slobodarski nastrojenih i ekološki osviještenih građanki i građana koji će proizvesti političku volju i snagu da osiguraju održivi razvoj naših prostora forsirajući održive tehnologije i obnovljive izvore energije, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.