30.12.2019. 12:39
2
Četvorka o SDA, partnerima i Skupštini KS: Silovali su proceduru, na lokalne izbore idemo zajedno
Nije nikakva sumnja da brzina i ovo što se dešava u KS da je najveća opasnost za nacionalizam jedna progresivna Vlada.

Nema ništ opasnije po 25-godišnji sistem Vlada KS koja je radila proteklih godinu Vlada. Nije sporno da postoji nova većina, ali se procedure moraju poštovati. Ne može većina u bilo kojem tijelu sebi dati oduška da donosi odluke o svemu. 

Poslovnik Skupštine je izuzetno precizan kada je riječ o smjeni Vlade KS.Uvjeren sam da je ovo početak kraja koalicije “Petak13”. 

Mi ćemo uraditi šta možemo, a izbori će biti prilika da građani utiču na to kakva će vlast u KS biti nakon lokalnih izbora. Ovo je početak njihovog kraja, a 2020. će biti naša godina. 

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde kazao je da je četvorka pokrenula proceduralne stvari.

Ponovio je da je već zakazana sjednica na kojoj će nova većina moći odrediti datum sjednice na kojoj će se glasati o smjeni Vlade.

“Ukoliko pokušaju implementirati zakone sa Skupštine KS od subote povrijedit će vitalne nacionalne intere Hrvata, a vjerovatno i iz reda Ostalih”, istakao je Konaković.

“Pitam Komšića Željku je li nam uvodi neku svoju vrstu podkategoriju podobnih Hrvata. Jesu li svjesni šta rade kada ugrožavaju vitalni nacionalni interes Hrvata u Sarajevu”.

Govoreći o pečatu, kazao je da je pečat zaštićen sve dok se ne imenuje legalno novo rukovodstvo. 

“Ali nećemo dozvoliti da to bude ovako kako oni pokušavaju raditi. Ukoliko se utvrdi povreda vitalnog nacionalnog interesa, je opasnija priča od smjene Vlade KS”, ističe Komšić.

Damir Mašić, predsjednik SDP Sarajevo kazao je da smo proteklih dana svjedočili silovanju procedura. 

“Bilo bi interesantno ispitati ko je kome dao ultimatum da se određene promjene moraju desiti do Nove godine”, istakao je Mašić.

Kako kaže u januaru će izači s novim prijedlogom za zajednički nastup četiri (SDP, NiP, Naša stranka i NBL) stanke na lokalnim izborima. 

“DF je nastao da bi bio alat i privjesak SDA-u”, dodaje predsjednik SDP-a Sarajevo. 

“Komšić je iz BH bloka izašao nakon što je odlučeno da BH blok neće u vlast sa SDA”, navodi Mašić. 

Kako kaže, Bakir Izetbegović danas vodi SDA i DF.

Ibrahim Hadžibajrić, lider NBL-a kazao je da je u novembru 2018. potpisan zajednički sporazum šestorke i da je očito da to nije išlo. 

“Od tada pa do 13. decembra 80 posto sastanala šestorke održavao se u zgradi Općine Stari Grad i nažalost, ako ste slušali neku veće, Izetbegović kaže da je dogovor potpisan 17. Maja. Dakle, sedam mjeseci su dolazili na sastanke a imali potpisan sporazum. Gospodu iz DF-a sam pitao 13. decembra je li ovo kraj šestorke i u 9 sati su rekli da nije, a u 11 saznali da jeste. To je kranje licemjerno”, ističe Hadžibajrić.

Istakao je da je vlada šestorke bila najbolja Vlada KS do sada. 


(Patria/Admir Oručević)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.