31.12.2019. 16:10
0
Jugomir Marčetić se tereti za ubistva i prognone Bošnjaka, kao i za silovanja i seksualna maltretiranja Bošnjakinja
FOTO: Ilustracija
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Jugomira Marčetića (1968.) koji se tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Prijedora.

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okolice, u svojstvu pripadnika VRS, sudjelovao u napadu i postupao protivno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava.

Marčetić se tereti za ratne zločine počinjene nad stanovništvom sela Zecovi u općini Prijedor, prilikom napada na navedeno selo, kada je tijekom i nakon napada ubijeno najmanje 150 osoba, te gotovo cjelokupno stanovništvo protjerano i zatočeno u prijedorskim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Optuženi Marčetić, tereti se da je osobno sudjelovao u nasilnom razdvajanju muškaraca od žena i djece, te progonu civila, kao i u ubojstvu oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti iz navedenog sela.

Istovremeno, optuženi se tereti i da je sudjelovao u mučenju, nečovječnom postupanju, kao i silovanju i seksualnom zlostavljanju žena i djevojaka bošnjačke nacionalnosti na navedenom području.

Navode optužnice, Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i stručnih vještaka, od kojih će oko trećine svjedoka iskaz dati uz mjere zaštite, te prilaganjem oko 80 dokaznih materijala, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.