12.1.2020. 13:17
0
Umjereni vjetar očistio gornji dio grada, sva nečistoća odlazi od Otoke do Ilidže
Servis AirVisual objavio je nove podatke o zagađenost zraka u gradovima širom svijeta, a kako je navedeno, indeks zagađenosti u Sarajevu nešto je manji u odnosu na jutrošnja mjerenja.

Prema tim podacima, zagađenost u Sarajevu spustila se na broj 198 dok je, podsjećamo, indeks kvaliteta zraka izmjeren jutros u 8 sati iznosio je 426. Na osvježenoj listi, ''lider'' je Daka (Bangladeš) dok je australska Canberra na drugom mjestu.

 “Zapuhao je umjeren istočnjak. On sad čisti gornji dio grada dolinom rijeke Miljacke. No, od Otoke i južnije gubi na svojoj snazi i svu nečistoću iz grada sabija u donji dio. Vidjet ćete to kroz brojke koje će u gradu opasti do umjereno zagađenih vrijednosti, a u donjem dijelu grada još malo porasti”, kaže Nedim Sladić, amater meterolog koji učestalo prati prognozu I situaciju u vezi kvlatitet zraka.

Kvalitet zraka na mjernim mjestima u Federaciji BiH i dalje vrlo loš sa mogućim negativnim efektima na zdravlje građana.

"Nepovoljni meteorološki uslovi sa aspekta kvaliteta zraka i koji pogoduju zadržavanju visokog stepena zagađenja ostaju prisutni na cijelom području dolinsko-kotlinksih dijelova Bosne tokom cijele naredne sedmice.

Lokalno moguće oscilacije, kao jutros u Tuzli gdje je trenutno zrak nešto manje loš nego jučer, ali se već danas očekuje ponovno vraćanje vrlo visokih koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Općinske i kantonalne institucije imaju nadležnost za djelovanje na smanjenje emisija u zrak", saopćeno je iz FHMZ-a.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.