26.1.2020. 16:52
2
"Ne smijemo zaboraviti da su kineski državljani krenuli iz pokrajine Wuhan prije nego što je zatvorena i prije izbijanja virusa"
Želim kazati da nema mjesta za velikom brigom zbog dolaska kineskih državljana u Bosnu i Hercegovinu jer je Koordinaciono tijelo aktivirano i mi pratimo situaciju, kazao je za N1 Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Čerkez je kazao da se od jutros prati kretanje turisti iz kineskog Wuhana, grada iz kojeg je krenula epidemija korona virusa.

"U ovom trenutku nemam potrebe informacije da je autobus stigao u Neum. Mi smo preuzeli sve mjere i još jutros smo bili u kontaktu sa Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske. Od njih smo dobili adekvatne informacije o kretanju kineskih državljana, koji su ušli u Hrvatsku. Prije svega bih želio reći da se radi o državljanima koji su prošli više evropskih zemalja. Danas se očekuje njihov dolazak u BiH i u sklopu tog dolaska urađene su sve mjere za njihov prihvat i pregled. Naravno, na graničnom prijelazu Neum nalazi se epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo BiH. Poduzete su sve mjere i postupamo sa njima po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije", istakao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Dodao je kako će kineski državljani večeras prenoćiti u Neumu, a sutra će nastaviti putovanje u Bosni i Hercegovini.

"Želim kazati da nema mjesta za velikom brigom jer Koordinaciono tijelo je aktivirano i mi pratimo situaciju. Naš epidemiolog je obišao oba granična prijelaza, Klek i Doljani, gdje se trenutno i nalazi. Također smo osigurali zaštitne maske i mjere našim kolegama iz granične službe. Epidemiolog će uraditi procjene i ukoliko neko bude pokazivao simptome bit će tretirana u skladu sa svim preporukama. Ne smijemo zaboraviti da su kineski državljani krenuli iz pokrajine Wuhan prije nego što je zatvorena i prije izbijanja virusa", napomenuo je na kraju svoga razgovora za N1 Goran Čerkez.


(Patria/Admir Oručević)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.