28.1.2020. 14:19
0
Zvizdić i Čović u Briselu se susreli sa izvjestiocem EP za BiH Paulom Rangelom
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Čović i predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić održali su danas u Bruxellesu sastanak sa stalnim izvjestiocem Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, zastupnikom Portugala u Europskom parlamentu, Paulom Rangelom.

Teme sastanka obuhvatile su izmjene Izbornog zakona, izbore u Gradu Mostaru, budućnost demokratije u BiH i dobijanje kandidatskog statusa za našu državu.

Čović je prigodom susreta naglasio da je Izborni zakon u finalnoj fazi dogovora, te da će izmjene Izbornog zakona osigurati zakonsku jednakost konstitutivnih naroda u političkom predstavljanju na svim nivoima vlasti. Također, vezano za napredak u integracijama u Europsku uniju (EU), kazao je da BiH ne bi trebala biti u sjeni Sjeverne Makedonije, niti Albanije, kao i da BiH svoj europski put ne bi trebala vezati uz bilo koju zemlju.

Zvizdić je potvrdio nedvosmislenu opredijeljenost žitelja za europsku BiH. Ispunjavanje reformi i preuzetih obveza rezultirat će pozitivnim socio-ekonomskim razvojem, poboljšanjem života građana i uspostavom savremenih europskih mehanizama u BiH, rekao je.

Izvjestilac Rangel istaknuo je zadovoljstvo sastankom, naglašavajući važnost aktivne i kontinuirane saradnje predstavnika BiH i EU, kao i europsku perspektivu. Potvrdio je stajalište kako Bosna i Hercegovina ima svoj zasebni put prema Europi, te se ne bi trebala opterećivati problemima drugih kandidata ili potencijalnih zemalja kandidata.

Na kraju sastanka dužnosnici su izrazili očekivanja za daljnjom pozitivnom saradnjom i prioritetnim djelovanjem na području Bosne i Hercegovine, s ciljem što skorijeg stjecanja kandidatskog statusa i razvoja BiH.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.