31.1.2020. 12:29
0
Udruženja poručila Grubeši: Prestanite obmanjivati javnost o Revidiranoj strategiji
Ministar Josip Grubeša ne posustaje sa političkim pritiscima da Vijeće ministara BiH usvoji tzv. Revidiranu strategiju za progon ratnih zločinaca.

Uzrok za novi politički pritisak za usvajanje navedene startegije i napad na žrtve je po svemu sudeći boravak u BiH Joanne Korner, osobe koja je 2016 godine u saradnji sa OSCE i ICTY sačinila kritički izvještaj o radu institucija BiH po predmetima ratnih zločina u BiH.

Joanne Korner je ovih dana završila svoju novu misiju u BiH i uskoro se očekuje njen novi izvješataj o progonu zločinaca i stanju predmeta ratnog zločina u BiH.

Očigledan strah od novog izvještaja Joanne Korner je nanovo aktivirao nalogodavce ministra Grubeše da ponove pritisak na Vijeće ministara BiH, saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa. 

"Pozivamo ministra Grubešu da prestane obmanjivati javnost o razlozima neusvajanja strategije, već da pročita međunarodne izvještaje o stanju progona ratnih zločinaca i stanju pravosuđa u BiH, od ICTY/MICT, EU, OHR, OSCE-a, Reiharda Pribea do zaključka Parlamenta BIH ali i izvještaj MICT-a upućen Vijeću Sigurnosti UN kako je ministar Grubeša oslobodio ratnog zločinca Marka Radića-Maku. Upravo ministar Grubeša opstruira izmjene tzv. Revidirane strategije i tako onemogućava progon ratnih zločinaca. Pozivamo Vijeće ministara BiH da hitno donese odluku kojom će naložiti ministru Grubeši da pristupi izmjenama tzv. Revidirane startegije u skladu sa međunarodnim izvještajima i preporukama, a Tužilaštvo BiH pozivamo da javno objave rezultate Pravila puta Rimskog sporauma koji su 2004 godine predati Tužilaštvu BiH na daljnu nadležnost kao dio zahjteva žrtva u pogledu tzv. Revidirane strategije", kaže se u saopćenju.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.