1.2.2020. 20:45
0
Kolegij nije postigao saglasnost: Zakon precizno ne definira pitanje osiguranja sudija i tužilaca
Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, radeći kao komisija, nisu postigli saglasnost o Prijedlogu zakona i izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji Bosne i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Zakon u prvom čitanju na 3. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, održanoj 16. 1. 2020, prilikom glasanja nije dobio entitetsku većinu. Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji Bosne i Hercegovini naći će se pred poslanicima 4. februara na sjednici.

Ranije su u raspravi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji Bosne i Hercegovine na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH ukazane manjkavosti. 

Poslanik Nermin Nikšić, između ostalog, ocijenio je da ovaj prijedlog nije precizno definirao pitanje osiguranja sudija i tužilaca, odnosno nosilaca pravosudnih funkcija.

On je naglasio da, prema sadašnjim odredbama, pitanje osiguranja sudija i tužilaca definira se kroz tri kategorije, i to prema mjestu stanovanja, rada i pokreta, te da je predviđeno da ono traje za vrijeme obavljanja dužnosti.

„Međutim, postavlja se pitanje ko će štititi sudiju ili nosioca pravosudne funkcije ako je na službenom putovanju, nekom seminaru ili slično van mjesta stanovanja ili rada i zato smatram da ovo pitanje treba precizirati, kao i da se sigurnost nosilaca pravosudnih funkcija treba staviti u okvire jedne policijske agencije“, ukazao je Nikšić.

On je istakao i da se preciznije treba definirati vrijeme za prekovremeni rad sudskih policajaca u smislu da se ne ograničava na četiri sata sedmično, nego da to ograničenje bude na sedmičnom nivou.

Adil Osmanović, poslanik, u okviru rasprave o ovom zakonu, potencirao je pitanje odredbe koja regulira uvođenje funkcije zamjenika komandira Sudske policije.
Osmanović je ukazao da on ne smatra neophodnim da komandir ima zamjenika. Također, Osmanović je komentirao odredbu prema sadašnjem prijedlogu koja precizira da "komandir ima zamjenika koji nije iz istog konstitutivnog naroda".


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.