3.2.2020. 16:41
0
"Svi koji negiraju genocid u Srebrenici nisu dobrodošli!"
Na prvom sastanku Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine, koji je održan danas u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, izabrano je 13 pododbora.

Predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić kazao je da pododbori imaju zadatak u narednom periodu da formiraju svoje timove s kojima će raditi, kao i planove i programe rada.

-Dosta je posla pred nama, 25. godišnjica je od genocida i očekuje se veliki broj zvanica te moramo biti spremni da obavezu koja je pred nama uradimo na najbolji mogući način - rekao je Fejzić.

Ističe kako je stav Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida da svi oni koji negiraju genocid u Srebrenici nisu dobro došli.

- Mi smo ranije formirali Savjet. Između ostalih, član Savjeta je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji će uputiti pozive državnicima zemalja u narednim danima - kaže Fejzić.

Uime Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović kazao je da su dosad identificirane četiri žrtve genocida čiji su članovi porodica dali saglasnost za ukop i dženazu 11. jula.

- Pored četiri identificirane žrtve genocida iz jula 1995. godine za koje su njihove porodice dale saglasnost za klanjanje dženaze i ukop, u Podrinje identifikacijskom centru Tuzla postoje žrtve za koje porodice nisu dale saglasnost iz razloga što tijela nisu kompletna. Uz sve ove imenovane žrtve genocida postoje 82 žrtve čija imena ne znamo, ali znamo da su žrtve genocida jer su ekshumirane u istim grobnicama u kojima su žrtve u prošosti identificirane. Nažalost, te žrtve nemaju ime i prezime iz razloga što nemaju bliske srodnike od kojih bi bila uzeta krv na DNK analizu - rekao je Mašović.

Na narednom sastanku Organizacionog odbora bit će, kako je rečeno, donesena odluka da li će ove 82 žrtve biti ukopane 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.