3.2.2020. 16:44
0
"Dom za stara i iznemogla lica najveći zagađivač zraka. Ova ustanova je najveći potrošač, ali i najveći zagađivač"
Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde analiziralo je potrošnju energenata jedanaest budžetskih korisnika koji za zagrijavanje koriste lož ulje. Procjena je da bi se njihovim prelaskom na druge ekološki prihvatljive energente, napravile znatne uštede, ali doprinijelo i kvaliteti zraka.

Resorni ministar Bojan Krunić pojašnjava da svi parametri ukazuju da je došlo do povećanja potrošnje energenata, posebno onih čija cijena na tržištu konstantno raste.

- Prije svega tu mislim na lož ulje koje u kontinuitetu prati cijenu nafte. U razgovoru sa predstavnicima UNDP-a shvatili smo da kroz projekt Zelenog ekonomskog razvoja možemo ići na opciju mjenjanja derivata za zagrijavanje. Analiza koju smo izvršili pokazala je da je ostalo još 11 objekata koji ne koriste pelet za zagrijavanje. Poseban akcent tu treba staviti na ustanove koje se zagrijavaju 24 sata dnevno - kazao je Krunić.

U tom smislu izdvojio je Dom za stara i iznemogla lica Goražde koji će biti prioritet u ovoj godini.

-Po ovim projekcijama ministarstva, troškovi zagrijavanja na godišnjem nivou bili bi manji čak za 59 posto, tako ćemo se u ovoj godini fokusirati da najprije Dom za stara i iznemogla lica pređe na novi sistem zagrijavanja. Ova ustanova je najveći potrošač, ali i najveći zagađivač. Bazna stanica za mjerenje kvaliteta zraka je smještena u neposrednoj blizini Doma u naselju Rasadnik, tako da automatski i podaci koje daje ta bazna stanica, ne mogu biti validni - kazao je ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde.  

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.