5.2.2020. 21:24
0
Direktnim ispitivanjem sudskog vještaka nastavljeno suđenje u predmetu "Arslanagić i drugi"
Direktnim ispitivanjem sudskog vještaka finansijske struke Borislava Dujkovića, s fokusom na poslovne odnose kompanije "Bosnalijek" d. d. Sarajevo i firme "Rhea Express", danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Edinu Arslanagiću i drugima.

U fokusu ispitivanja tog vještaka nalazili su se poslovni aranžmani iz perioda 2010. i 2011. godine, koji se odnose na pružanje špediterskih, odnosno transportnih usluga, te okolnosti odabira spomenute firme, a u tom kontekstu i (ne)poštivanja "Bosnalijekovih" procedura interne ocjene dobavljača od 12. jula 2004. godine.

Vještak je naveo kako je "Rhea Express" odabran, bez provedene propisane procedure, te da je to učinio ondašnji direktor "Bosnalijekovog" Sektora marketinga inozemne prodaje Amar Arslanagić (nedostupan pravosudnim organima), iako se radi o firmi registriranoj za kurirske i trgovačke usluge, bez špediterskih referenci.

Istovremeno, detaljno je analizirao posredovanje spomenute firme, navodeći kako su usluge špedicije na taj način znatno poskupjele, te podsjećajući da su ranije cijene istih usluga u prosjeku bile niže za oko 50 posto od onih koje su plaćane "Rhea Expressu".

Ove tvrdnje ilustrirao je podacima za 2010. godinu, prema kojima je "Bosnalijek", na ime špediterskih usluga, spomenutoj firmi isplatio 1.219.842 KM, a da su stvarni troškovi prijevoza, odnosno špediterskih usluga iznosili 574.115 KM, tako da je razliku u cijeni tih usluga od 645.727 KM prisvojila firma "Rhea Express", za koji iznos je oštećen "Bosnalijek".

Slična situacija se ponavlja i u narednoj 2011. godini, početkom koje je "Bosnalijek" s firmom "Rhea Express" zaključio okvirni ugovor.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.