14.2.2020. 8:59
1
Pismo roditelja ubijenog mladića Davida Dragičevića visokom predstavniku
Roditelji ubijenog mladića Davida Dragičevića Suzana Radanović i Davor Dragičević pisali su visokom predstavniku Valentinu Inzku u vezi stagniranja istrage ubistva Davida Dragičevića.

Mi smo humanitarna organizacija "Pravda za Davida i svu djecu Bosne i Hercegovine" iz Beča osnovana od strane roditelja ubijenog Davida Dragičevića koja blisko sarađuje sa udruženjem
građana "Put Pravde" iz Banja Luke. Ubistvo banjalučkog studenta Davida Dragičevića je bio povod za prve, građanske, dugotrajne ne političke proteste koji traju i do današnjeg dana. Tokom protesta, dolazilo je do narušavanja osnovnih ljudskih prava, narušavanja slobode izražavanja medija koja u Bosni i Hercegovini praktično ne postoji. Neki od naših ciljeva su kreiranje institucionalnog okruženja za konačno razrješenje ubistva Davida Dragičevića, Dženana Memića kao i ostalih nerješenih ubistava i drugih zločina u BiH. Promovišemo vladavinu prava i zalažemo
se za usklaživanje zakona Bosne i Hercegovine sa zakonima Evropske unije.

28. marta 2019. godine imali smo sastanak tadašnjeg komesara za proširenje Johanesa Hana sa roditeljima ubijenih mladića čija ubistva do danas nisu riješena, Suzanom Radanović, majkom ubijenog Davida Dragičevića iz Banja Luke i Murizom Memićem, ocem ubijenog Dženana Memića iz Sarajeva. Na sastanku je diskutovano o pravnom sistemu Bosne i Hercegovine. Komesar Han je istakao kako su planirane promjene u pravnom sistemu BiH. Nakon ovoga, 5. decembra 2019. smo imali priliku da pročitamo izvještaj uvaženog pravnog eksperta Rajnharda Pribea.

Uprkos svim ovim događajima, nemamo apsolutno nikakvog napretka u slučaju istrage organizovanog ubistva Davida Dragičevića. Trenutno ne postoji adekvatna istraga niti postoje bilo kakve informacije od strane Tužilaštva koje vodi slučaj. Umjesto toga, isto Tužilaštvo vodi preko stotinu prekršajnih postupaka protiv aktivista ljudskih prava "Pravda za Davida" iz Banja Luke. Trenutno je aktuelno preko 20 sudskih postupaka protiv aktivista ljudskih prava "Pravda za Davida". Nakon mnogobrojnih pitanja upućenih Tužilaštvu o stepenu istrage u slučaju "Dragičević" nije dobijen nikakav odgovor.

Moramo istaknuti kako smo imali priliku da vidimo video, na kojem se nalazi istaknuti pravnik Milan Telgeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilaškog vijeća i službenik koji je pripadnik Jedinice za specijalnu podršku (SIPA). Na videu se jasno ističe prisustvo korupcije unutar samog VSTV.

Uprkos ovom činjeničnom stanju, sastav VSTV se nije promijenio i budžet dobijen za finansiranje VSTV od strane Evropske unije i dalje ostaje isti iako imamo jasne dokaze prisustva korupcije i
organizovanog kriminala unitar ove institucije.

Vladavina prava je ključna za proces proširenja. Prilikom Vašeg kontakta sa vladajućim strukturama BiH u više prilika ste iskazali zabrinutost u oblasti građanskih sloboda. Pravo na slobodu govora i slobodu okupljanja je esencijalno za adekvatno funkcionisanje svakog demokratskog društva. Ako pogledamo predhodno opisane događaje ne postoji vladavina prava koja omogućava slobodu govora i slobodu okupljanja niti postoji napredak u oblasti pravnog sistema. Imamo svakodnevne proteste u Banja Luci i u Sarajevu, imamo jasne indikatore velike solidarnosti između dva entiteta, građani putuju iz Banja Luke u Sarajevo da bi podržali proteste u drugom entitetu, imamo veliki pokazatelj zajedničkog razumijevanja i prevazilaženja nacionalnih razlika. Mnogo aktivista ljudskih prava je putovalo iz Sarajevo za Banja Luku takođe. Na koji način možemo dobiti vašu podršku, i molimo Vas, možete li nam dati smjernice ili sugestije na koji način možemo efektivnije da djelujemo kako bi dobili neke osnovne odgovore u slučaju organizovanog ubistva Davida Dragičevića.


(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.