18.2.2020. 11:02
0
Hadžibajrić potpisao ugovore o dodjeli 212 stipendija djeci boračke populacije
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić danas je potpisao ugovore o dodjeli stipendija djeci šehida, poginulih boraca, RVI i demobilisanih boraca za školsku 2019./2020. godinu.

Dodijeljeno je 212 stipendija i to 116 za studente i 96 za učenike, a za tu namjenu je Općina izdvojila 200.000 KM.

Hadžibajrić je podsjetio da su prošle sedmice potpisani ugovori o stipendiranju nadarenih učenika i studenata, a već danas će podršku u školovanju dobiti i studenti i učenici iz boračke populacije.

- Za jedanaest godina, Općina Stari Grad je izdvojila više od dva miliona KM za stipendiranje učenika i studenata iz boračke populacije. Mislim da će im ove stipendije biti od koristi, ali se ujedno nadam se da će im to biti svojevrsna podrška i motivacija da poslije završenih škola i fakulteta ostanu u BiH - kazao je načelnik Hadžibajrić.

Za studente Univerziteta u Sarajevu Merjem Mekić, Nadiru Muminović i Harisa Pitarca, stipendija puno znači i kažu da je posebno velika čast ali i odgovornost pripadati boračkoj populaciji.

Zahvalni su Općini Stari Grad koja im pomaže svake godine, ali pored finansijske podrške, stipendija ih također motivira da budu bolji i uspješniji. Planiraju ostati u BiH kako bi doprinijeli društvu, ali i da budu podrška budućim generacijama studenata.

Općina Stari Grad realizira različite projekte kojima pomaže porodice šehida, poginulih boraca, RVI i demobilisanih boraca.

Općina je 17. februara ove godine raspisala javni poziv za finansiranje rada boračkih udruženja iz Starog Grada, a za tu namjenu će raspodijeliti sredstva u iznosu od 100.000 KM.

Članovi boračke populacije su prošle godine ostvarili i pravo na banjsko i klimatsko liječenje za 131 osobu, a od 2019. godine je uvedena i egzistencijalna novčana naknada.

Povodom Dana Općine Stari Grad svake godine se organizira redovna podjela hedija za ramazanski i Kurban bajram, a tim projektom je prošle godine obuhvaćeno 550 članova porodica, RVI i demobilisanih boraca, a podijeljena su sredstva u iznosu od 55.000 KM.

Na 20 lokacija su 2019. godine sanirane stambene jedinice socijalno ugroženim porodicama i porodicama iz boračke populacije, a ove godine povećana su sredstva namijenjena za sanaciju stambenih jedinica.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.