19.2.2020. 22:15
0
NSRS - Za autoput i gasovod Vukosavlje-Rača poseban postupak eksproprijacije
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) bit će nastavljena sutra razmatranjem izmjena i dopuna Zakona o metrologiji, po hitnom postupku.

Tokom večerašnjeg rada obavljena je rasprava o Prijedlogu zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa i gasovoda dionice Vukosavlje - Brčko i Brčko – Rača, po hitnom postupku.

- Ovaj projekat je od posebnog značaja za RS - rekla je direktorica Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a Bosiljka Predragović.

Kaže da izgradnja autoputa i gasovoda na pomenutoj relaciji treba da riješi povezanost RS sa zemljama u okruženju i gasifikaciju dijela tog bh.entiteta, te stvori preduslove za bolji život građana i ekonomski i privredni napredak.

Entitetska ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić rekla je da je bilo žalbi u općinama Šamac i Modriča uz zahtjeve da autoput i gasovod ne idu preko objekata i poljoprivrednog zemljišta, ali da je postignut dogovor.

- Odabrali smo najsjeverniju varijantu od Garavice, gdje će najmanje objekata biti obuhvaćeno eksproprijacijom, a kod Donjeg Žabara najjužniju – rekla je ona i dodala da bi sada moglo biti sporno 12 objekata, umjesto prvobitno njih 300 na cijeloj toj dionici.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić smatra da je neophodno onemogućiti moguće zloupotrebe prilikom eksproprijacije.

Poslanici su tokom današnjeg rada razmotrili Prijedlog zakona o Gradu Istočno Sarajevo, po hitnom postupku, a kojim se predviđa izbor gradonačelnika tog grada direktno na izborima.

Zakon je predložio Klub poslanika SNSD-a, kao i Prijedlog zakona o izmjeni Izbornog zakona RS, kojim se uređuje način izbora i opoziva gradonačelnika grada koji se sastoji iz više opština, kao što je Istočno Sarajevo.

Tokom jučerašnjeg rada parlamentarci su raspravljali o Prijedlogu deklaracije o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, koju je predložio poslanik Nebojša Vukanović.

Na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS-a je još 13 tačaka, među kojima i prijedlozi zakona o inspekcijama i štrajku.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.