20.2.2020. 19:15
0
Suđenje Draganu Vikiću, Jusufu Pušini i ostalima: Nije bilo moguće utvrditi uzrok smrti
Na suđenju Draganu Vikiću, Jusufu Pušini, Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću za zločin počinjen u Velikom parku u Sarajevu, vještak sudske medicine Hamza Žujo iznio je nalaz o obradi posmrtnih ostataka za koje je rekao da nije bilo moguće utvrditi uzrok smrti.

Žujo je kazao da je 2003. godine u prosekturi, u jednoj od vreća pronađena jedna kost, a u drugoj skelet kojem je nedostajao veći broj kostiju. Naveo je da su sa kostiju uzeti uzorci za DNK analizu. On je rekao da ni u jednom slučaju nije bilo moguće utvrditi uzrok smrti. Kazao je da nije bilo poznato odakle su dopremljeni posmrtni ostaci ni ko ih je donio.

Na poziv Tužilaštva BiH nalaz i mišljenje iznio je i vještak neuropsihijatar Abdulah Kučukalić, koji je 2016. zaključio da svjedok Sulejman Babić nije sposoban da svjedoči. Prihvaćen je prijedlog Vikićeve Odbrane da se ponovo obavi vještačenje s obzirom da je moguće da je moglo od 2016. doći do poboljšanja stanja.

Vještak sudske medicine Nermin Sarajlić pozvan je da se izjasni o povredama tri lica na osnovu bolničkog protokola od 22. i 23. aprila 1992. godine. Sarajlić je rekao da su kod dva lica konstatovane strijelne rane u predjelu nogu, a kod jednog povrede glave uzrokovane eksplozivnom napravom.

Odbrana je prije iznošenja nalaza prigovorila na relevantnost vještačenja s obzirom da se spominju lica koja nemaju veze sa predmetom. Tužiteljica Vesna Ilić je kazala da je jedna od osoba Edvin Jusić, koji je spominjan kao egzekutor i kao osoba koja je ranjena kada je otvoren rafal iz pravca Trebevića. Dodala je da su podaci o druge dvije osobe dostavljeni u protokolu, ali da nemaju veze sa predmetom.

Vikićeva braniteljica Adna Dobojlić nakon nalaza je ostala pri prigovoru na relevantnost, navodeći da se Edvin Jusić spominje u optužnici, ali da njegovo ranjavanje nema veze sa slučajem.

Suđenje se nastavlja 27. februara.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.