26.2.2020. 12:47
0
Produžavanje agonije za porodice Malkoč i Agić, završne riječi u slučaju Sefić 13. marta
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu u ponovljenom postupku Sanjinu Sefiću kojem se sudi za izazivanje saobraćajne nesreće i neukazivanje pomoći djevokama Selmi Agić i Editi Malkoč koje su preminule nakon što ih je Sefić udario vozilom danas je okončan dokazni postupak. Iako su trebale biti iznesene završne riječi, advokat Sanjina Sefića Kerim Čelik tražio je odgodu za pripremu završne riječi koje će biti 13. marta.

Danas je i okončano unakrsno ispitivanje vještaka saobraćajne struke Nedima Kamenjaševića kojeg je advokat Čelik optužio da je izmislio korištene parametre u svom nalazu. Vještak je negirao takve optužbe te  je obrazložio da je svoj nalaz temeljio na parametrima vještaka mašinske struke Jasmina Bijedića.

Advokat Čelik pokušao je uvesti dokaz da vještak Kamenjašević nema licenciran program u kojem je radio, iako Čelik nije došao do tih podataka već majka Sanjina Sefića Jasmina Sefić. 
Tužiteljica Jasminka Knežević prigovorila je na zakonitost dokaza navodeći da Jasmina Sefić nije ovlaštena da to provjerava kao i da prepiska koja je njoj dostavljena nema ni pečat ni potpis i pravno nije valjana. Sud je odbio Čelikov prijedlog. 

U više navrata tužiteljica je tražila da Sud upozori Čelika na ponašanje i da ne vrijeđa vještaka.

Čelik je problematizirao i trajanje zelenog svjetla za pješake na pješačkom prijelazu gdje je došlo do udara pješakinja Agić i Malkoč tvrdeći da je svjetlo traje tri do četiri sekunde. Vještak Kamenjašević je objasnio da svjetlo traje ukupno osam sekundi uključujući i signalizirajuće odnosno trepćuće zeleno svjetlo. 

Čelik je tražio da se pogleda snimak video kamere na kojem se vidi prolazak Sefića na šta je sudija Igor Todorović kazao da je taj snimak već prikazan u prvostepenom postupku. 

Iako je tužiteljica Jasminka Knežević bila spremna za iznošenje završnih riječi sud je uvažio prijedlog odbrane za dodatno vrijeme za pripremu završnih riječi. Sudu se obratio i optuženi Sanjin Sefić što je advokat Čelik pokušao spriječiti, ali je Todorović dozvolio da se obrati.

„Svima se žuri da se ovo završi do 15. aprila. Ne morate me pustiti ali i meni je u interesu da se samo dokaže istina kako je bilo“, kazao je Sefić na šta je sudija Todorović kazao da je svima u cilju istina. 

Advokatica porodica Malkoč i Agić Adela Duraković kazala je nakon ročišta da ima osjećaj da se njen kolega Kerim Čelik prepao da će njegov branjenik da prizna krivnju.

„Tri godine smo mi svjedoci odnosa ponašanja u sudnici kako branioca tako i optuženog. Nema tu mrve savjesti, nema tu mrve empatije, nema tu ničeg. Prošli put je sam Čelik kazao da će biti spreman za završne riječi, a danas mu treba deset dana. Kakve su to završne riječi? Braniš nekog tri godine i nisi u stanju da napišeš završne riječi pa ne treba ih pisati možda da ih ispriča, on je dobar advokat“, kazala je Duraković.

Porodice proživljavaju stalnu agoniju hoće li nešto novo pasti napamet Čeliku, kaže advokatica.

„Ima petak 13. i ja se nadam da će ovaj put dobiti maksimalnu kaznu i tražimo maksimalnu kaznu i nema više povlađivanja na ovo što doživljavaju porodice Malkoč i Agić duge tri godine. Njihova djeca su tri i po godine pod zemljom i još nema pravde. Dokad da je čekaju. Ovo je više ogorčenje. Vidim i da je sudu došlo do guše i ovog ponašanja i branioca, i optuženog i porodice i svih ostalih. Svaki put moramo gledamo razočarenje na licima očeva, sestre, porodice, prijatelja šta će biti. Notorna je činjenica da je ubio na pješačkom prijelazu dva nedužna stvorenja“, kazala je Duraković. 

Enesa Kekić, sestra stradale Edite Malkoč kazala je da je preteško i žalosno da neko nema empatije. 

„U huji svašta čovjek kaže ali mislim da treba još Sanjina Sefića ne bi li se neko opametio. To je žalosno što tako kažem, ja bih voljela da su novinari mogli snimati ispitivanje Kerima Čelika, stvarno smo se i mi smijali. Sam sebi upada u riječ, pa se vadi i na kraju je iznudio ono što je i tražio još tih deset dana agonije. Imamo samo jednu želju da završi jer više nemamo snage ni emotivne ni psihičke ni fizičke stvarno smo istrošeni do kraja“, kazala je Kekić.

Amir Agić, otac stradale Selme Agić kazao je da je obraćanje Sanjina Sefića bilo patetično.

„On da je htio odmah bi se na početku kad su ga priveli iz Novog Sada rekao da je kriv dobio bi osam godina i mi bi bili mirni. Samo mi znamo šta preživljavamo i kako reagujemo prije suđenja, poslije suđenja. Ovo je nemoguće izdržati. Ovo je dno dna, ovo je ubistvo“, kazao je Agić. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.