26.2.2020. 17:54
0
Turković: BiH snažan zagovornik regionalne saradnje
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković organizovala je danas u Sarajevu brifing o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH za šefove diplomatskih i konzularnih misija i šefove međunarodnih organizacija akreditovanih u našoj zemlji.

Brifingu su prisustvovali predstavnici većine diplomatskih misija akreditovanih u BiH.

U obraćanju Turković je navela prioritete BiH kada su u pitanju međunarodni odnosi. Istakla je da je BiH snažan zagovornik regionalne saradnje i da je spremna da se saradnja proširi na oblasti trgovine, investicija, obrazovanja, nauke, tehnologije, kulture i turizma. Na međunarodnom nivou, prioritetne oblasti za BiH su zaštita okoline, transnacionalni kriminal, terorizam, migracije, te ciljevi Ujedinjenih nacija. U postizanju tih ciljeva, BiH nastavlja da sarađuje s prijateljskim zemljama kako bi doprinijeli globalnom napretku.

Kada se govori o unutrašnjim izazovima, Turković je istakla da su u posljednje vrijeme pažnju kako domaće tako i strane javnosti privukle antidejtonske aktivnosti i izjave pojedinaca u Bosni i Hercegovini.

- Takvi javni istupi i retorika su duboko zabrinjavajući s obzirom da su u suprotnosti sa naporima kako međunarodne zajednice tako i Bosanaca i Hercegovaca da se promoviše mir i napredak u ovom dijelu Evrope - rekla je.

Turković je istakla da su takve pojave u suprotnosti i s vizijom BiH koja dijeli iste vrijednosti sa porodicom nacija unutar Evropske unije.

Podsjetila je da je "nemire i krvoproliće u osamdesetim i devedesetim godinam prošlog vijeka izazvala nacionalistička i etnocentrična retorika političara koja je izmakla kontroli i dovela do teških poljedica za ljude u BiH, ali i van granica regiona".

- Odlučna međunarodna akcija devedesetih godina je pokazala kako se treba suprotstaviti ovakvim neprijateljskim politikama i kako spriječiti daljnju nestabilnost. Lekcija iz tog perioda je jasna, međunarodna zajednica mora brzo i odlučno reagovati na bilo kakvo ugrožavanje, verbalno ili na drugi način, institucija i dogovorenih procedura koje su uspostavljene u BiH Dejtonskim sporazumom - istakla je Turković.

Dodala je da narode u BiH ujedinjuju mnogi faktori, a da je želja za mirom jedna od najvažnijih, uz istovremeno sjećanje na ratne traume.

- Zato bi bila nepravda da se dozvoli pojedincima da pokušaju uznemiravanjem tih trauma da mobilizuju svoje sljedbenike u periodu prije izbora. Predlažući vam aktivnosti i rješenja za trenutne probleme, molim vas da pokažete svoju opredjeljenost i da dokažete da stojite u odbrani svega što ste nam pomogli da izgradimo u proteklih 25 godina, te da javno izvrgnete ruglu svaki pokušaj da se uzdrmaju temelji državnosti Bosne i Hercegovine - naglasila je  Turković.

Završavajući svoje obraćanje, Turković je naglasila da je snažna BiH takođe i snažan, stabilizirajući i konstruktivan član međunarodne zajednice, te da se stoga nada jačanju zajedničkih partnerstava i bilateralnih odnosa sa svakom od pojedinačnih zemalja i organizacija sa ciljem dostizanja zajedničkih ciljeva.

Svima prisutnim se Turković zahvalila za prijateljstvo i partnerstvo u borbi za bolji i pravedniji svijet, saopćeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MVP-a BiH. 


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.