27.2.2020. 17:10
0
Dom naroda FBiH: Pao Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima
Nacrt zakona o elektronskom potpisu dobio je podršku delegata Doma naroda, a period javne rasprave o ovom zakonu bit će naknadno donesen.
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima također je dobio podršku delegata. 

Jasmina Pašić iz resornog ministarstva kazala je da izmjene i dopune obuhvataju samo šest poglavlja, da je riječ o zakonu iz reformske agende, a da se odredbe zakona mijenjaju kako bi se skratila procedura i omogućile elektronske prijave. 

Podršku je nakon nešto opširnije rasprave dobio i Nacrt zakona o podršci porodicama sa djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine. 

Prilikom glasanja rečeno je da se u narednom periodu ovo zakonsko rješenje integrira sa sličnim nacrtom zakona predlagača Aljoše Čampare. 

Vlada je zadužena za provođenje javne rasprave u trajanju 90 dana. 

Tokom rasprave delegati su kazali da treba razdvojiti porodilje koje rade i one iz kategorije socijalnih slučajeva, te da treba drugačije regulisati ostvarivanje prava na dječiji dodatak. 

Podršku je dobio i Nacrt zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca, uz zaključak da se ovo zakonsko rješenje dostavi kantonalnim skupštinama na izjašnjavanje, za šta je ostavljen rok od 60 dana. 

Nakon što je usvojen amandman Anera Žuljevića (SDP) na Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine,da obrtnici zadrže obrtnice (certifikate o historiji obrta u nekoj porodici) uslijedila je pauza na zahtjev Kluba Bošnjaka. 

Potom se glasalo o ovom prijedlogu, ali on ni u elektronskom ni u pojedinačnom glasanju nije dobio podršku. 


(Patria)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.