5.3.2020. 10:28
0
Zeljković iz Instituta za javno zdravstvo RS: Pacijenti imaju blage simptome koronavirusa, nema mjesta panici
Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (RS) Branislav Zaljković potvrdio je danas da oba pacijenta zaražena koronavirusom u tom bh. etitetu imaju blage simptome te se osjećaju dobro.

U pitanju je osoba srednjih godina koja je radila u Italiji te njegovo dijete, učenik osmog razreda u Banjoj Luci.

Najavio je i da će biti testirani na taj virus i ostali đaci iz odjeljenja u koje ide učenik sa simptomima te bolesti.

- Bitno je da se građani javljaju svojim ljekarima telefonski, a nema potrebe da lično dolaze u domove zdravlja. Nakon toga se prati njihova epidemiološka situacija. Bitno nam je da zdravstveni sistem funkcioniše i da nema problema u komunikaciji - naglasio je Zeljković i pozvao građane da ne dižu paniku, već se pridržavaju svih predviđenih mjera.

Nakon što su u RS-u potvrđena dva slučaja pozitivnih osoba na koronavirus, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić rekao je da se može očekivati još pozitivnih slučajeva na koronavirus u RS, ali da nema mjesta panici i apelovao je na građane da se pridržavaju mjera zdravstvenih službi.

- Preduzimaju se mjere kako bi se pronašli svi oni koji su potencijalno zaraženi i osobe s kojima su kontaktirale – rekao je Šeranić i napomenuo da 80 posto oboljelih ima blage simptome te da je visoka stopa izlječenja.

Svi građani koji su putovali u Kinu, Italiju, Iran i Japan treba da se jave telefonski nadležnim službama kako bi dali podatke o svom stanju te da bi se mogle poduzimati adekvatne mjere.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić potvrdio je danas da je renovirana bivša klinika za plućne bolesti, u kojoj ima više od 50 spremnih kreveta za karantin pacijenata oboljelih od koronavirusa.

- Ispraznili smo sprat Infektivne klinike za potencijalne oboljele i opremili smo jednu prostoriju za pacijenete s teškim simptomima, ukoliko do toga dođe – rekao je Đajić.

Prva osoba zaražena koronavirusom u Bosni i Hercegovini na području entiteta RS je Banjalučanin koji je radio u Italiji, a utvrđeno je i da je njegovo djete pozitivno na taj virus, što je drugi potvrđeni pozitivan slučaj.

Obustavljena je nastava u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" u Banjoj Luci, koju pohađa kao đak osmog razreda, za koga je utvrđeno da je pozitivan na koronavirus i u toku je dezinfekcija objekta, a đaci iz tog odjeljenja danas će biti testirani na koronavirus.


(FENA)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.