13.3.2020. 18:43
0
Ursula von der Leyen osudila zatvaranje granica i zabranu putovanja u Evropi
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen osudila je neke evropske zemlje zbog uvođenja zabrane putovanja i zatvaranja granica kao mjere borbe protiv korona virusa, naglašavajući da 'jedinstveno tržište mora funkcionirati'.

Pored SAD koje su uvele zabranu za putnike iz Schengen zone, Austrija, Slovačka i Češka su zabranile prelazak granice za sve koji putuju iz Italije ili su bez zdravstvene potvrde.

Von der Leyen je naglasila da 'nije dobro kada zemlje članice djeluju unilateralno jer to uvijek uzrokuje efekat domina, te sprečava hitno potrebnu medicinsku opremu da stigne do pacijenata i bolnica', te je dodala da takve odluke sežu do 'ponovnog uvođenja unutarnjih granica sada kada je potrebna solidarnost između članica'.

Predsjednica je najavila nove EU smjernice za zdravstvene preglede na graničnim prelazima, te je kazala da razumije pritisak na zemljama članicama da zaštite svoje građane.

- Određene kontrole su možda opravdane ali Svjetska zdravstvena organizacija ne vidi neki efekt opće zabrane putovanja, kazala je Ursula von der Leyen i objasnila da takve zabrane 'imaju snažne društvene i ekonomske posljedice, remete ljudske živote i poslovanje', te da svaka mjera mora biti 'proporcionalna'.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.