26.3.2020. 18:24
0
Škrijelj: Među 27.000 studenata i 2.800 uposlenika nemamo oboljelih od koronavirusa
Među 27.000 studenata i 2.800 uposlenika Univerziteta u Sarajevu nemamo oboljelih od koronavirusa, potvrdio je rektor UNSA Rifat Škrijel.

Na Univerzitetu u Sarajevu u skladu sa odlukom koju je donijelo Ministarstvo obrazovanja KS, a prema mjerama Kriznog štaba KS i FBiH od 12. marta odvija se on-line nastava. U skladu sa novom Naredbom ministra obrazovanja KS Anisa Krivića do daljnjeg će biti nastavljena on-line nastava.

„On-line nastava ide svojim tokom i trudimo se da naši studenti dobiju što više informacija od svojih profesora. Na nekim fakultetima smo već imali razvijene platforme, a koriste se svi kanali komunikacije. Želim istaći da je na vrijeme obustavljena praktična nastava na klinikama za naše studente i to je bio dobar potez. Mi smo od početka bili opredijeljeni da budemo podrška Vladi KS i Kriznom štabu“, kazao je rektor naglasivši i da je došlo do reorganizacije u radu Rektorata na način da sve što može obavlja se elektronskim putem. 

Prema odluci Senata UNSA koja je danas objavljena na stranici UNSA-e, aprilski rokovi za predbolonjske studente kao i parcijalni ispiti za studente koji studiraju po bolonjskom sistemu bit će organizirani u on-line formi. 

„Nastava koju nije moguće realizirati on-line mora se u potpunosti nadoknaditi po sticanju uslova u saradnji sa studentskim asocijacijama".

Rektor Škrijelj je u razgovoru za NAP potvrdio da je Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava iseljen iz ranijih prostorija u krugu Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" koje će se koristiti kao izolatorij, i da su prešli u uređene prostorije u Studentskom domu u Nedžarićima. Također jedno krilo zgrade Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta dato je za potrebe izolatorija koji je preuređen za prihvat pacijenata oboljelih od koronavirusa.   

Također, Škrijelj je kazao da su na raspolaganje Vladi KS stavili i jedan skladišni prostor u Kampusu Univerziteta u Sarajevu u slučaju potrebe skladištenja neke robe ili opreme.

Kada je riječ o studentima UNSA-e koji se nalaze na univerzitetima u evropskim gradovima, kao i sa stranim studentima koji razmjenu provode na UNSA-i, Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu vodi evidenciju te održava elektronsku komunikaciju sa studentima.

“Prema evidenciji Službe za međunarodnu saradnju ukupan broj studenata Univerziteta u Sarajevu koji se u ovom semestru nalazi na razmjeni je 195. Od tog broja 133 studenta je ostalo na univerzitetima u evropskim gradovima i nakon proglašenja pandemije korona virusa (COVID-19), 20 studenata još nije započelo program mobilnosti te se stoga nalaze u Bosni i Hercegovinu, a 27 studenata se uspješno vratilo u BiH. Jedan broj studenata još nije odgovorio na naš upit, te od njih čekamo potvrdu”, navode s UNSA-e.

Na Univerzitetu u Sarajevu se nalazi određeni broj stranih studenata sa kojima je Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu u stalnom kontaktu i kojima se pokušava obezbijediti potrebna podrška.

Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu osim sa našim i stranim studentima, održava elektronsku komunikaciju i sa ambasadama BiH u inostranstvu, kao i ambasadama u BiH.

Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu: Zbog globane pandemije korona virusa, Služba za međunarodnu saradnju preporučuje svim studentima koji su se zatekli u zemljama domaćinima da poštuju pravila i ne izlažu se virusu. Svakodnevno smo u kontaktu sa vama putem e-maila i društvenih mreža, a vaši podaci su poslani i ambasadama BiH u zemlji u kojoj boravite. Budite i u kontaktu sa univerzitetom domaćinom za više informacija. U ovom trenutku, obezbijedite se sa dovoljno hrane i potrepština za nesmetan život tokom izolacije i poštujte pravila o ograničenom kretanju!


(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.