30.3.2020. 14:16
0
U Kantonu Sarajevo do sada obavljeno svega 205 testiranja na koronavirus!
U Kantonu Sarajevo je, gledajući kumulativno, dosad potvrđeno 18 slučajeva zaraze koronavirusom i otvoreno devet klastera - izjavila je danas na pres-konferenciji Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona i članica Štaba civilne zaštite KS.

Kumulativno, dosad je obavljeno 205 testiranja na koronavirus u Kantonu, od toga jučer 30 računajući i 18 studenata državljana BiH, koji su dovezeni iz Italije, pa smješteni u Studentski centar Bjelave. Svi su, navodi Pilav, negativni na koronavirus, dobrog su zdravstvenog stanja i zasad neće ići kućama jer mjera nadzora traje 28 dana.

Pilav je potvrdila da dosad ima devet otvorenih klastera u Kantonu Sarajeva i da je najveći broj slučajeva zaraze vezan za Konjic. Pojasnila je da je jedan od tih, ranije spominjanih klastera, vezan za sjednicu održanu sredinom marta u Sarajevu, što je, kako je kazala, zapravo bila tematska sjednica Vlade FBiH od 16. marta.

Pilav tvrdi da su povezane osobe pod nadzorom, kao i da je jedan od drugih klastera vezan za slučaj preminule žene na Ilidži, čiji članovi porodice su svi testirani i niko nije pozitivan na koronavirus izuzev kćerke.

- Epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo je pod nadzorom - istakla je Pilav.

Pozvala je građane da se pridržavaju propisanih mjera i u slučaju potrebe, obraćaju domovima zdravlja. U vrijeme epidemije koronavirusa, dodala je, aktuelna je i sezona gripe, ali zaraza koronavirusom ima nešto atipičniju kliničku sliku.

Pilav tvrdi da su zdravstvene ustanove u Kantonu u dobroj koordinaciji te objašnjava da je na osnovu jučerašnjih odluka nadležnih, Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš“ naloženo da angažira dodatne materijalne i ljudske resurse ako treba.

Iz Službe za zapošljavanje je također doznačeno da su spremni angažirati dodatni kadar zdravstvenim ustanovama, navela je Pilav.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.