2.4.2020. 14:22
0
OHR: Ako nema opasnosti za javno zdravlje, izbori se trebaju održati
Ove 2020. godine u oktobru trebali bi biti održani Lokalni izbori. Trebali, ali niko nije siguran hoće li se to desiti.

Centralna izborna komisija u odgovoru medijima navodi da prati situaciju, te da će u skladu s razvojem događaja postupati. 

Stav Ureda visokog predstvanika u BiH (OHR) u vezi sa mogućim odgađanjem izbora nije do kraja jasan, ali konačnu odluku prepuštaju CIK-u.

"U ovom trenutku, zaustavljanje širenja covida-19 i spašavanje života građana moraju biti prioriteti za sve nivoe vlasti u BiH. OHR je uvjeren da Centralna izborna komisija, kao i druge nadležne institucije, sa velikom pažnjom prate situaciju i da će u pravo vrijeme donijeti odgovarajuće odluke koje se odnose na lokalne izbore te da će to uraditi uz puno poštivanje važećih pravila i propisa. 
U principu, ako nema opasnosti za javno zdravlje, izbori se trebaju održati. To je jedino što se u ovom trenutku može sa sigurnošću reći. Demokracija je temelj društva, ali konačnu odluku treba donijeti Centralna izborna komisija, na osnovu stručnog mišljenja“, kažu iz OHR-a za Patriju.

Podsjećamo CIK izbore raspisuje u skladu s Izbornim zakonom BiH 150 dana prije dana izbora. S obzirom na to da je prva nedjelja u oktobru rezervisana za izbore, CIK je dužan u prvoj sedmici maja raspisati ih.

Izborni proces dodatno opterećuje i još neprovedena presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Baralija protiv BiH” zbog neodržavanja izbora u Mostaru. Evropski sud ostavio je mogućnost Ustavnom sudu da riješi situaciju ukoliko se politički predstavnici ne dogovore.

Vremena je malo, rješenja nema na na vidiku.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.