3.4.2020. 16:51
0
Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima obišao najugroženije građane u Starom Gradu
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i njegovi najbliži saradnici – sekretar organa državne službe i pomoćnici načelnika, obišli su danas socijalno ugrožene stanovnike ove općine koji žive na rubu egzistencije i uručili im pakete sa hranom i higijenskim potrepštinama.

Građanima koji su u stanju socijalne potrebe, koji nemaju nikakva ili minimalna primanja, imaju stare ili bolesne članove domaćinstva, višečlanim porodicama u stanju potrebe, osobama iznad 65 godina koji ne smiju izlaziti i drugima, od početka stanja nesreće uručeno je 350 paketa na kućne adrese.

Sekretari mjesnih zajednica imali su obavezu da provjere stvarno stanje na terenu i detektuju najugroženije slučajeve. Primljeni su brojni pozivi i poruke građana, evidentirani zahtjevi upućeni prema Operativnom centru i mjesnim zajednicama, a nakon provjere sačinjene su liste prioriteta. Kako je poručio općinski načelnik mr Hadžibajrić, pomoć ide na adrese onih koji su u ovom momentu najugroženiji.

„Pokucat ćemo na svaka vrata gdje žive naši socijalno ugroženi građani i osigurati pomoć. Danas su sekretarka općine i moji saradnici sa sekretarima mjesnih zajednica i uposlenicima nosili pakete sa hranom i higijenskim potrepštinama koji su dovoljni za mjesečne potrebe jedne porodice i sigurno u ovoj općini niko neće ostati gladan. Podijelili su 200 paketa koji su donirani od strane jednog uglednog privrednika kao znak podrške i pomoći našim građanima i zahvaljujem mu se na tome. Molim građane da budu strpljivi i dozvole službama da rade svoj posao jer, nažalost, na terenu nailazimo i na slučajeve zloupotreba i prijavljivanja onih kojima pomoć nije potrebna. To nećemo dozvoliti,“ poručio je Hadžibajrić koji je danas posjetio nanu Azizu Karić koja živi na Sedreniku i ima 105 godina.

Aziza je jedna od najstarijih stanovnica ove općine, majka šehida i živi od minimalnih primanja, a potrebna joj 24-satna njega i pomoć.

„Svake godine obiđemo nanu Azizu za naše Dane Općine. Zbog okolnosti koje su nastupile pojavom korone, ove godine sam je posjetio malo ranije. Nana nas je očekivala i drago mi je što smo je barem malo obradovali u ovim teškim vremenima. Danas će naši uposlenici pokucati na mnoge adrese gdje žive ljudi poput nane Azize, sami, u godinama, bolesni...Ove ljude ne smijemo zaboraviti,“ kazao je načelnik Hadžibajrić.

Dina Duvnjak, 62-godišnja kćerka nane Azize, zahvalila se na ovoj gesti i kazala da je nana posljednjih šest mjeseci vezana za krevet jer ne može hodati, ali nema drugih tegoba.

„Pamćenje je odlično služi, muči je malo kostobolja, ali nema druge terapije, nema šećer ni visok pritisak...sve u svemu dobro je za njene godine. Ona se nadala ovoj posjeti i zaista joj to puno znači, ne toliko sa finansijskog aspekta, koliko je raduje što se načelnik sjetio i došao joj,“ ispričala je Dina.

Mjere pomoći bit će nastavljene

Brojne su mjere koje se u općini Stari Grad provode u cilju pomoći građanima usljed pojave virusa COVID 19. Najznačajnija mjera za socijalno ugrožene su podjele paketa koje traju već dvije sedmice, dok je odmah po proglašenju stanja nesreće izvršena podjela interventnih sredstava u iznosu od 200 KM, također na adrese najugroženijih građana, te uplate istog iznosa na račune nezaposlenim porodiljama i borcima koji primaju egzistencijalnu naknadu.

„Izdvojili smo 500.000 KM za pomoć građanima u ovoj teškoj situaciji i odlučili biti na terenu i pomagati gdje je najpotrebnije, a zakupce smo 100% oslobodili zakupnina za april. U narednom periodu planiramo nove mjere i nosit ćemo se sa ovom situacijom onako kako znamo i možemo, podnijet ćemo dio tereta, pomoći građanima i našim privrednicima,“ poručio je na kraju načelnik Hadžibajrić.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.