5.4.2020. 16:50
0
Tajlandski muslimanski separatisti najavili prekid vatre zbog koronavirusa
Muslimanska separatistička grupa na Tajlandu saopćila je da obustavlja svoje gerilske aktivnosti radi olakšavanja humanitarnog pristupa tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Barisan Revolusi Nasional navodi u saopćenju objavljenom u nedjelju na svojoj Facebook stranici da će djelovati "u cilju stvaranja sigurnijeg i prikladnijeg okruženja za zdravstvene i ostale organizacije koje imaju zadatak da spriječe izbijanje i zaustave širenje koronavirusa".

U saopćenju navode da će suspenzija njihovih aktivnosti ostati na snazi sve dok grupu ne napadnu vladine snage, prenio je AP.

Ova grupa, uglavnom poznata kao BRN, bori se za autonomiju za tri najjužnije pokrajine Tajlanda, jedine sa muslimanskom većinom u pretežno budističkoj zemlji. Oko 7.000 ljudi je ubijeno otkako je sukob izbio 2004. godine.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres rekao je u petak da su zaraćene strane u 11 zemalja svijeta pozitivno odgovorile na njegov poziv na globalni prekid vatre kako bi se okončala pandemija koronavirusa.



(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.