8.4.2020. 14:06
0
Aida Pilav: Predložit ćemo nove mjere za april, svi kantoni imaju uzlaznu putanju epidemije
Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba KS kazala je da su u posljednja 24 sata testirana 86 pacijenta, pet je novih potvrđenih i rađena su dva retestiranja.

"Broj hospitaliziranih pacijenata na Klinici Podhrastovi je 9, jedna osoba je na respiratoru i dvije u oporavku. Prema rješenju Ministarstva zdravstva u kućnoj izolaciji je 48 osoba", kazala je Pilav.

Ona je istakla da je od 30. januara do 7. aprila u KS testirana 784 uzorka od čega je 57 pozitivnih.

„Mi kao Krizni štab radimo stalnu analizu podataka. Paušalnih procjena nema, brojevi su takvi kakvi jesu i oni nam pomažu da upravljamo epidemijom. Starosna skupina od 51. do 60 godina je 30% potvrđenih, od 21. do 35 godina i od 36. do 50 po 22%. Ono čime smo zadovoljni ako možemo biti zadovoljni je broj zaraženih u skupini od 61-70 i od 71 do 80 4%", kazala je Pilav.

Nešto više je zaraženih žena 52% u odnosu na 48% muškaraca.

"Mi očekujemo u narednih 14 dana u drugom inkubacionom periodu da li će doći do povećanja broja zaraženih. Mi pratimo vrlo kontrolirano epidemiju koronavirusa. Za april ove godine ići ćemo s novim mjerama i strategijama i danas Krizni štab ima sjednicu i dat ćemo prijedlog, po onome što smo čuli od kolega iz drugih kantona u FBiH svi se nalazimo u nekoj uzlaznoj putanji epidemije. Poštujući javno-zdravstvene mjere mi radimo najbolje posao što možemo. Molim, apeliram da ovi lijepi dani nas ne zavaraju da se ostane u kući. Nama je značajno da održimo zdravim naše zdravstvene radnike", kazala je Pilav.

Ona je apelirala na građane i medije da ih prate jer smo svi u jednoj zajedničkoj borbi i nema suprotstavljenih strana. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.