9.4.2020. 8:23
0
Kako ostati zdrav u kući, briga za mentalno zdravlje jako važna
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u BiH savjetuje kako da ostanemo zdravi kod kuće, a zbog mjera da se ne krećemo van naših kuća zbog suzbijanja širenja pandemije.

„Mnogi koji ovo gledate ste sada kući da bi zaštitili vaše zdravlje i zdravlje vama najbližih. Međutim možete uraditi mnogo da bi ostali zdravi u kući.

Na primjer, možete jesti zdravo i hranjivo ali bez zašećerenih pića, te izbjegavati pušenje i biti fizički aktivni. Ako ste u prilici, prošetajte. Ili barem radite online fitness vježbe ili jogu. Nemojte dugo sjediti u istom položaju; ustanite i pokrenite se barem po 3 minute nekoliko puta dnevno. Briga za mentalno zdravlje je veoma važna. Razgovarajte s ljudima kojima vjerujete, slušajte muziku, čitajte knjige ili se razonodite kroz neke igre.

Pokažite svijetu kako ste zdravi kod kuće“, navode iz WHO BiH.

Ukoliko se ne možete sami nositi s preplavljujućim psihičkim tegobama ili zbog njih otežano funkcionišete, potražite stručnu pomoć. Takođe, ukoliko imate porive da naudite sebi ili zbog ozbiljnih psihičkih tegoba imate porive da naudite drugima, trebate hitnu psihijatrijsku brigu i podijelite to odmah s bližnjima.

Ukoliko trebate pomoć pozovite:
Crveni križ Fedracije BiH – psiholog: 060 343 0745, 062 040 653
Plavi telefon RS – psiholog: 0800 50 305


(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.