9.4.2020. 10:25
0
FUP istražuje ko je zbog neaktiviranja mjenica oštetio Službu za zapošljavanje KS
Federalna uprava policije počela je postupati po prijavi koju je svim policijskim agencijama i nadležnim tužilaštvima uputio direktor JU Služba za zapošljavanje KS Nermin Pećanac o svim uočenim neregularnostimajoš od 2009. godine, a koje su oštetile Službu za višemilionski iznos.

Samo potraživanja po neaktiviranim mjenicama iznose 415.719 KM. 

Mjenice su se koristile kao sredstva garancije u plasiranju podsticajnih programa zapošljavanja realiziranih 2009. godine. Ukoliko korisnici podsticajnih mjera za zapošljavanje se ne budu pridržavali odredbi iz ugovora, mjenice su bile sredstvo garancije.

Kontrolom je utvrđeno da u 21 predmetu uopšte nije pokrenut postupak utuženja nakon nastanka duga i ostala su potraživanja u iznosu od 53.327 KM. Kod 74 od ukupno 169 korisnika sredstava po programima podsticajnih mjera za zapošljavanje nije zaokružen proces realizacije dvostranog ugovora što je onemogućilo ili odgodilo moguću naplatu u iznosu od 177.282 KM.

Za 42 korisnika nije na vrijeme zaokružen pravni proces ili je Sud obustavio izvršenje rješenja o naplati što je prouzrokovalo problem za naplatu 123.722 KM.

Za Patriju je potvrđeno da su u FUP-u već ispitani neki od uposlenika Službe za zapošljavanje a koji su radili na ovom finansijskom dijelu. 

Pećanac je obimnu prijavu uputio u novembru 2019. godine. 

Nova Vlada KS ima u planu i smjenu Pećanca, a za njegovog nasljednika spominje se jedna od osoba koja je već ispitana u FUP-u na okolnosti o neaktiviranim mjenicama.  

(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.