14.4.2020. 16:30
2
Državni parlamentarci za sada ne žele da im se smanje plate zbog virusa korone
Državni parlamentarci za sada ne odustaju od visokih plaća iako je zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Damir Arnaut nedavno predložio mjere štednje u državnim institucijama zbog pandemije COVID-19.

On je uputio Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje za koje tvrdi da predstavljaju, kako je naveo, najopsežniji set budžetskih ušteda ikad, te su usmjerene na ukidanje ili drastično ograničavanje privilegija, sukladno aktuelnom stanju. 

"Ovim lex specialis prijedlogom se zabranjuje upotreba  reprezentacije, te se ukida pravo na regres, jubilarne nagrade i naknade  za stručno usavršavanje tokom ostatka 2020. godine. Svim izabranim i  imenovanim zvaničnicima, te savjetnicima, ukida se i pravo na  stimulaciju, topli obrok, prekovremeni rad, odvojeni život, dnevnice, prevoz i otpremnine", objasnio je Arnaut. 

No, do danas nema nikakvih pomaka. Podsjećamo, jučer su primanja profesionalnih zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine umanjena za više od hiljadu maraka nakon što je Administrativna komisija ovog doma, na prijedlog predsjednice Komisije i potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović, usvojila odluku o smanjenju iznosa paušala sa 600 na jednu marku mjesečno, te naknade za odvojeni život sa 300 na jednu marku.

Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamenta BiH nema ninakve aktivnosti po ovom pitanju.

Inače, predsjedavajući ove komisije je Obren Petrović (SDS), a njegovi zamjenici su Bariša Čolak (HDZ) i Amir Fazlić (SDA).
Još su članovi Lidija Bradara (HDZ), Vlatko Glavaš (DF), Borjana krišto (HDZ), Nermin Mandra (SDA), Sredoje Nović (SNSD), Nebojša Radmanović (SNSD), Asim Sarajlić (SDA), Safet Softić (SDA) i Nikola Špirić (SNSD).

(NAP)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.