17.4.2020. 13:27
0
Sudski rokovi u stanju nesreće na prestaju teći za nasilje u porodici i djela protiv zdravlja ljudi
Vlada FBiH proglasila je stanje nesreće 16. marta i neophodno je bilo omogućiti postupanje u oblasti pravosuđa i odgovorno pristupiti prevazilaženju nastale situacije, kazala je na današnjoj konferenciji za novinare sekretar Federalnog ministarstva pravde Ajša Softić.

“Pristupilo se izradi Nacrta zakona kojim se reguliše pravni okvir u sudskim postupcima za vrijeme stanja nesreće. Ovim zakonom propisuje se prisutpanje u vezi sa primjenom rokova u svim sudskim postupcima tokom stanja nesreće”, dodala je. 

Kako kaže, članom 1 ovog zakona propisuje se postupanje u vezi s primjenom rokova kako bi se sačuvalo zdravlje ljudi i osiguralo djelovanje svih učesnika u postupcima. 

“Ovim se stvara osnov pravni osnov kako bi se zaštitila prava i obaveze stranaka u postupcima, propisivanjem da rokovi ne teku u vrijeme stanja nesreće osim u hitnim slučajevima”, pojasnila je Softić. 

Dodaje da članom 2 propisuje da rokove za podnošenje tužbe u parničnom postupku, prijedloga za podnošenje vanparničnih podnesaka i postupaka izvršenja i drugih podnesaka vezanih za rok, prestaju da teku u stanju nesreće osim u hitnim postupcima. 

Članom 3 propisuje se da rokovi prestaju da teku u krivičnoj i prekršajnoj materiji osim hitnih slučajeva. 

Postupci za krivična djela u kojima tokom stanja nesreće ne prestaju teći su nasilje u porodici, prenošenje zarazne bolesti, ne postupanje po zdravstvenim mjerama tokom epidemije, te u teškim krivičnim djelima protiv zdravlja ljudi. 

Rokovi ne prestaju važiti za krivična djela u kojima postoji opasnost zasarjelosti. 

“Kao hitni postupci u prekršajnim slučajevima smatraju se postupci izvršeni u stanju nesreće i vezani za stanje nesreće”, poručila je Softić. 


(PAtria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.