27.4.2020. 19:15
0
U Brčkom počinju s radom pojedini privredni subjekti
Zapovjednik Kriznog stožra za zaštitu i spašavanje i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić na današnjoj konferenciji za medije priopćio je kako je Stožer donio niz mjera koje se odnose na ublažavanje ograničenja rada gospodarskih subjekata na području Distrikta.

On je naglasio da će od 4. svibnja biti puštene u rad trgovine na veliko i malo (osim trgovine odjećom), auto škole/vozačke škole, biblioteka (bez korištenja čitaonica) muzej i galerija i zanatske djelatnosti (ne odnosi se na frizerske salone i druge tretmane za njegu i uljepšavanje tijela), priopćila je Vlada Distrikta.

 "Stožer je usvojio niz odluka, a najvažnija je plan mjera za puštanje u rad pojedinih gospodarskih subjekata, djelatnosti na području Distrikta, kojim se predlaže da ovo popuštanje mjera u fazama počne od 4. svibnja ove godine", izjavio je Milić.

 Napomenuo je kako će inspekcijske službe i tada voditi strogi nadzor i kontrolu.

 "Interval između puštanja pojedinih djelatnosti je od 10 do 14 dana i u tom intervalu ćemo pratiti kako i u kojoj se mjeri poštuju pravila i procedure vezano za ponašanje, kako korisnika tako i zaposlenih u tim objektima i u ovisnosti od toga ćemo poduzimati i ove mjere. Ukoliko sve bude prema planu za nekih u intervalu od 10 do 14 dana krenulo bi otvaranje i druge grupe djelatnosti za koju, također očekujemo da bude prijedlog struke. Sredinom svibnja možemo očekivati drugu fazu, ukoliko nam epidemiološka situacija to bude dozvoljavala", kazao je Milić.

 On je podsjetio kako je Stožer 23. travnja donio zapovijed o proceduri za sprečavanje i suzbijanje epidemije koronavirusa u prostorima gospodarskih subjekata, ustanova, institucija i javnih službi te kako je neophodno strogo poštovati tu zapovijed kojom je, s epidemiološkog stanovišta, propisan način rada i funkcioniranja s ciljem zaštite, kako radnika tako i stanovništva.

 "Za građane je veoma važno da pri ulasku u objekte javnih ustanova, prodavnica, ljekrni i slično, obvezno poštuju procedure kao što je dezinfekcija na ulazu u objekt, zatim da u objekte mogu ući i u njima boraviti osobe uz obvezno nošenje zaštitnih maski, radnici u pravnim subjektima, poduzetnici, fizičke osobe, zaposleni u institucijama, javnim službama i ustanovama kao i na tržnicama koji u radnom procesu ostvaruju direktan kontakt sa strankama moraju  koristiti zaštitne rukavice. Ostali zaposleni nisu u obvezi korištenja zaštitnih rukavica, ali moraju učestalo koristiti dezinfekcijsko sredstvo", istaknuo je Milić.

 Dodao je kako je u objektima definiran ograničen broj korisnika - kupaca koji mogu biti prisutni u isto vrijeme te kako je potrebno poštovati mjeru fizičkog razmaka od 2 metra u prostoriji ili prostoru i prilikom čekanja na ulazu, a zadržavanja u objektu svesti na najmanju mjeru.

 Gradonačelnik je napomenuo da se građani moraju pridržavati mjera i naredbi i za 1. svibnja i da će tada policijski službenici pojačati kontrolu i obilaziti izletišta.

 "Nama dolazi i 1. svibnja kada se građani tradicionalno okupljaju na izletištima. Policija Brčko distrikta BiH će taj dan intenzivno i pojačano obilaziti izletišta i striktno provoditi mjeru ili zapovijed o zabrani okupljanja od tri ili više osoba na tim prostorima. Još jednom apeliramo našim sugrađanima da za 1. svibnja ostanu kod svojih kuća ili da borave na prostorima gdje se ne nalazi veliki broj ljudi", poručio je Milić.

 Pritom je naglasio kako je zahvaljujući Policiji Brčko distrikta BiH i njihovim aktivnostima na utvrđivanju kontakata, epidemiološka situacija u Distriktu danas povoljna te su zbog toga stvoreni uvjeti da se donose mjere o ublažavanju ograničenja koja su bila u proteklom razdoblju, navodi se u priopćenju.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.